Zagreb povukao kandidaturu za sjedište Evropske agencije za lijekove

Europska agencija za lijekove, EMA
EMA je prestižna organizacija koja domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit (Al Jazeera)

Republika Hrvatska odlučila je povući kandidaturu Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). 

Hrvatska je povukla zagrebačku kandidaturu, navodi se u priopćenju, jer “u postupku koji prethodi donošenju odluke” o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način “te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove”.

Republika Hrvatska u ovom je postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije, kažu u MVEP-u. 

“Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebalo biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije”, zaključuje se. 

Zagreb je bio jedan od 19 kandidata za sjedište EMA-a, koja se seli iz Londona nakon Brexita. Odluka o novom sjedištu bit će donesena danas u Bruxellesu.

Do konačnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije ima više od godinu dana, ali će dva europska grada već početkom tjedna slaviti odlazak Britanaca, piše AP.

Dvije važne europske agencije koje su smještene u Londonu bit će prebačene u druge gradove. Riječ je o spomenutoj Europskoj agenciji za lijekove i Europskom nadzornom tijelu za bankarstvo.

Žestoka borba

Kako navodi agencija, brojni se gradovi žestoko bore da postanu sjedište ovih europskih agencija.

Nadmetanje se, ističe AP, pretvorilo u svojevrsno natjecanje u ljepoti, nešto poput Eurovizije ili utrke za domaćinstvo Olimpijskih igara, prenosi Fena.

U pitanju su milijuni dolara godišnje, više od 1.000 visokih pozicija i radnih mjesta te mnogo više neizravnih koristi.

Čak je i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da će se založiti za Lille, jednog od kandidata, da bude sjedište agencije za lijekove.

Rumunjska i Bugarska nemaju nijednu instituciju EU-a, a u igru se uključila i Malta.

AP navodi da su najveći favoriti za sjedište agencije za lijekove Milano i Bratislava, a Frankfurt i Dublin za buduće sjedište agencije za bankarski nadzor.

Europska agencija za lijekove osnovana je 1995., a odgovorna je za znanstvenu procjenu, nadzor i praćenje sigurnosti lijekova u EU-u.

EMA je zadužena za zaštitu zdravlja ljudi i životinja jer joj je dužnost da se brine da svi lijekovi koji se nađu na europskom tržištu budu sigurni i kvalitetni.

Izvor: Agencije