Zagreb pozvao bh. zvaničnike da odluke donose u institucijama

Bh. pravni tim, na čelu s agentom Sakibom Softićem, u Hagu je predao zahtjev za reviziju presude (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović apelirala je na političare u Bosni i Hercegovini da se umjesto na prošlost usredotoče na evropski put i važne odluke donose u institucijama, nakon zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije za genocid.

“Poštujući prava svake države, pa tako i Bosne i Hercegovine, da koristi sve međunarodne pravne instrumente, ipak apeliram na stabilnost Bosne i Hercegovine kao države i da se tako ključne odluke donose unutar državnih institucija”, izjavila je ona novinarima u Slavonskom Brodu.

“Apeliram na sve u Bosni i Hercegovini da se sjedne, razgovara, usredotoči na europski put Bosne i Hercegovine, a ne na prijepore iz prošlosti”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Zahtjev za reviziju presude

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske saopćilo da ova zemlja podržava stabilnost Bosne i Hercegovine i pozvala vlasti susjedne države da odluke donose u institucijama.

“Uvažavajući pravo Bosne i Hercegovine na korištenje svih instrumenata međunarodnog prava, Hrvatska ističe važnost očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine i potrebu donošenja odluka u okviru institucija, a sukladno ustavnom načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda”, navodi se u saopćenju.

“Zabrinuta zbog moguće destabilizacije, Hrvatska potiče bosanskohercegovačke dužnosnike da se usredotoče na europski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine”, ističe se i dodaje da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema na predstojećim sjednicama Vijeća za vanjske poslove Evropske unije i Evropskog vijeća.

Bosanskohercegovački pravni tim, na čelu s agentom Sakibom Softićem, u Hagu je u četvrtak predao zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Genocid počinjen u Srebrenici

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih nacija.

Presuda je donesena 26. februara 2007, a tada je sud u Hagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Agencije