Zagrepčani odustali od koncesije Zlatnog rata

Stanovnici Bola svoje su nezadovoljstvo izrazili i protestom održanim u nedjelju (Ivo ?agalj / Pixsell)

Zagrebačka kompanija Sport B, kojoj je dodijeljena koncesija za plažu „Zlatni rat“ u Bolu, saopćila je danas kako neće sklopiti ugovor o koncesiji jer je, kako tvrdi, medijskim i političkim pritiscima te otporom lokalne zajednice dovedena u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na tom području, prenosi agencija Hina.

„Medijski i politički pritisci u razdoblju nakon donošenja odluka o davanju koncesije, kao i neutemeljeni otpor lokalne zajednice prema našoj tvrtki, čak i prije nego je izvršen uvid u našu ponudu i koristi koje ona generira, dovode u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području“, navodi firma Sport B u saopćenju.

Dodaje se kako nije spremna sklopiti ugovor o koncesiji „osim ukoliko se prethodno situacija ne stabilizira“.

Skupština Splitsko-dalmatinske županije donijela je prošle sedmice odluku da se od 1. januara 2018. koncesija na 15 godina za „Zlatni rat“ dodijeli firmi Sport B d.o.o. iz Zagreba, što je izazvalo burne reakcije i proteste Boljana koji zahtijevaju zadržavanje plaže u rukama lokalne zajednice.

Nakon toga, premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da hitno provede upravni nadzor nad dodjelom koncesije.

Poruka stanovnika

Stanovnici Bola svoje su nezadovoljstvo izrazili i protestom održanim u nedjelju, kada su peškirima za plaže ispisali višemetarsku poruku „Zauzeto“, dok su drugi dio Zlatnog rata okružili svojim tijelima.

Firma Sport B, za koju su mediji objavili kako nema prihoda, u saopćenju ističe da je njihova ponuda za plažu „Zlatni rat“ tokom tendera ocijenjena najpovoljnijom i kako je utemeljena isključivo na ekonomskim kriterijima, te kako se time daleko bolje štiti javni interes nego „neargumentiranim svojatanjem javnog dobra bez plaćanja adekvatne naknade“.

Stoga se nadaju kako će u budućnosti o tako važnim pitanjima odluke donositi struka prema propisanim kriterijima, a ne „ulica i politički centri moći, bez argumenata“, stoji u saopćenju direktora tvrtke Bože Krmeka.

Izvor: Agencije