Zaharova: Moguće da je pet Rusa ubijeno u Siriji

Saradnici ruskih vojnika koji rade za privatnu vojsku na strani Vladinih snaga u Siriji kažu da je bilo mnogo žrtava među 'ugovorcima' (Arhiva)

Moguće je da je pet ruskih državljana ubijeno u sukobima s koalicionim snagama predvođenim SAD-om u Siriji u februaru, ali oni nisu pripadnici vojnog osoblja, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je rekla da su medijski izvještaji o desecima ili stotinama poginulih Rusa u Siriji “dezinformacije”, prenijela je agencija Reuters.

Saradnici ruskih vojnika koji pod ugovorom rade za privatnu vojsku na strani Vladinih snaga u Siriji kazali su da je bilo mnogo žrtava među “ugovorcima” u sukobu koalicionih snaga predvođenih SAD-om s provladinim snagama u sirijskoj provinciji Deir Ezzor 7. februara.

SAD djeluje ‘na opasan način’

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u utorak da SAD u Siriji djeluje unilateralno, na “opasan način”, potkopavajući integritet zemlje.

On je ponovio da Rusija ostaje otvorena za sudjelovanje Kurda u sirijskom mirovnom procesu, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Zbog podrške Washingtona kurdskim Jedinicama narodne zaštite, koje Turska smatra teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj, odnosi su se zaoštrili između članica NATO-a – Turske i SAD-a.

U Siriji traje već sedmu godinu građanski rat, Turska je otvorila front u sirijskoj regiji Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, a koje podržava SAD.

Izvor: Agencije