Zaharova: Trump otkazao sastanak s Putinom zbog situacije u SAD-u

Trump i Putin trebali su se sastati na marginama samita G20 u Argentini (EPA)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je danas kako Moskva vjeruje da je pravi razlog zbog kojeg je američki predsjednik Donald Trump otkazao sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Argentini unutrašnja politička situacija u SAD-u, a ne incident u Kerčkom prolazu, prenosi Tanjug.

“Je li provokacija koju je počeo Kijev u tom području (Azovsko more) pravi razlog za otkazivanje? Čuli smo da je to zvanična verzija i prihvatamo to. Je li i prava? Vjerujem da bismo trebali potražiti odgovore u američkoj unutrašnjoj političkoj situaciji”, rekla je Zaharova, a prenosi Reuters, pozivajući se na ruske novinske agencije. 

Moskva za ‘izlazak iz ćorsokaka’

Obraćajući se na brifingu za novinare, Zaharova je rekla da su odnosi Washingtona s Rusijom i drugim zemljama postali “talac unutrašnjeg političkog sukoba“ u SAD-u. 

“Prilično je teško analizirati šta se događa u Washingtonu dok god govorimo o strategiji političkog establišmenta jer se strategija mijenja svake minute, svake sekunde”, rekla je Zaharova. 

Govoreći o perspektivama rusko-američkih odnosa, rekla je da se Moskva već dugo zalaže da se “izađe iz ćorsokaka”.

Izvor: Agencije