Zahovič vrijeđao igrače muslimane

Ibraimi od Zahoviču: Tokom razgovora psovao mi je cijelo vrijeme šiptarsku majku. Vrijeđao je moju vjeru islam, moj narod (EPA)

Zlatko Zahovič, jedan od najboljih nogometaša koje je ikada Slovenija imala, dugogodišnji sportski direktor NK Maribor, u centru je skandala koji potresa Sloveniju.

U posljednjih nekoliko godina igrače ovog kluba, posebno muslimane, vrijeđao je na vjerskoj osnovi, prijetio njima i njihovim porodicama, a cijela priča otkrivena je prošlog petka kada su na trening Mariborčana upali navijači ovog kluba, prenosi agencija Anadolija.

Prvotimcima su prijetili „radi loše igre i nesportskog načina života“ i tom prilikom fizički nasrnuli na Amira Derviševića kada ga je jedan od pripadnika navijačke grupe „Viole“ ošamario. Potom, sastanak sa igračima održao je Zahovič koji im je rekao kako cijeli slučaj „treba da im bude pouka i da ih motiviše“.

Zahoviču se na sastanku usprotivio Agim Ibraimi, makedonski reprezentativac, kazavši mu kako je u redu da ih kritizira, kako ih može i kazniti zbog loše igre i ponašanja, otjerati neke iz kluba, ali da ne smije podržati nasilje koje se desilo na treningu. Nedugo zatim sastanak je okončan, a igrači Maribora su sa stručnim štabom otišli u karantin pred prvenstvenu utakmicu sa Celjem, koji su igrali prošle subote.

U noći s petka na subotu, Zahovič je nazvao Ibraimija i govorio mu kako ga je osramotio jer mu se usprotivio pred svim igračima.

„Tokom razgovora psovao mi je cijelo vrijeme šiptarsku majku. Vrijeđao je moju vjeru islam, moj narod (Ibraimi je Albanac iz Makedonije, op.a.). Na kraju mi je govorio ‘Gubi se iz kluba, odmah da si otišao iz karantina’. Pokušao sam smiriti situaciju, ali nije išlo i na kraju sam rekao dobro, ako je tako idem. Razgovarao sam tada sa trenerom Darkom Milanićem koji mi je rekao ‘Ako je tako, protiv šefa ne mogu, idi'“, rekao je Ibraimi.

„Nakon što sam došao kući počeo mi je slati SMS poruke uvredljivog sadržaja.“

SMS poruke

U SMS porukama koje je Zahovič te noći slao Ibraimiju, a koje je redakciji Anadolije ustupio slovenski sportski list Ekipa, između ostalog nekada slavni fudbaler makedonskom reprezentativcu napisao je:

„Ti se klanjaš jer si pijan od budala i zato ima mrtvih.“

Na to je njega Ibraimi upitao da li to vrijeđa njegovu vjeru, a na što je Zahovič odgovorio:

„Ne, ti vrijeđaš moju vjeru, to je nogomet, tvoja vjera je smrt.“

Zahovičevo izvinjenje

Nakon što je cijela priča dospjela u javnost, Zahovič je održao vanrednu konferenciju za novinare i uputio izvinjenje zbog svoje “nekorektne reakcije”.

“Nisam došao pravdati NK Maribor ili nekog od igrača pojedinačno. Došao sam razjasniti situaciju. Izvinjavam se zbog svoje nekorektne reakcije. U karijeri sam promijenio mnogo svlačionica i nisam imao takvo iskustvo. Svlačionica bi morala biti zakon i iz nje ni riječ ne smije izlaziti u javnost”, kazao je Zahovič.

Iz Nogometnog saveza Slovenije (NZS) istakli su da “ne postoje uslovi za otvaranje disciplinskog postupka protiv Zahoviča na osnovu izvještaja iz medija”.

Ipak, obećali su da će “zajedno sa UEFA-om, nastojati da fudbal kao sport bude otvoren za pripadnike svih rasa, vera i vjerovanja, te da zaista nema mjesta za uvrede na ovom nivou”.

Igrača nazivao ‘glupim Bosancem’

U cijeloj prepisci Ibraimi je Zahoviču napisao i kako on nije Nusmir Fajić, nekadašnji napadač Maribora koji danas nastupa u Kini, te da neće tolerirati njegove uvrede, koje je nogometaš iz Bosne i Hercegovine uvijek prešućivao.

Po Zahovičevoj odluci, Fajić je pola godine proveo i u B ekipi Maribora, prije nego je u januaru 2015. godine uspio napustiti klub i tada karijeru nastaviti u Bjelorusiji.

„Uvijek me zvao glupi Bosanac i to ne samo kada smo sami, nego i pred svim igračima. Nisu to bili oni vicevi o Bosancima iz bivše Jugoslavije, koji mi i danas nekada smetaju. Zahovič je to govorio skroz ozbiljan, na podao i ružan način“, kaže Fajić, danas član kineskog kluba Xinjiang Tianshan za Anadoliju.

„Između ostalog, rekao mi je ako ne budem radio kako treba i kako on kaže da će poslati navijače Maribora da posjete moj stan i porodicu. On je stalno vrijeđao moju vjeru, moju domovinu i prijetio je mojoj porodici. Priča Agima Ibraimija u Mariboru i sa Zahovičem je veoma slična mojoj.“

Stari grijehovi

Fajić je naveo i jedan primjer iz svlačionice Maribora.

„Zamislite, u poluvremenu jedne od utakmica sa Celjem, Zahovič je ušao u našu svlačionicu, izdvojio me i svim mojim saigračima rekao ‘Pogledajte ovog čovjeka, glupog Bosanca, vi da ste neki igrači i ljudi sada bi ustali i svi ga prebili’. Bilo je mučno, užasno. Saigrači su tada šutili, saginjali glave ka podu.“

Na pitanje zašto se Zahoviču nikada nije usprotivio, zašto je trpio takve uvrede, zašto tek sada priznaje kakvu je golgotu prošao u Sloveniji, Fajić odgovara:

„Htio sam ostati i igrati. Uz sve to, moram priznati da sam i danas zahvalan Zahoviču za neke stvari. Pomogao mi je kada sam došao u Sloveniju, kada sam došao u klub. Imao sam i privatnih problema, grijehova… Međutim, to mu ne daje zapravo da se poslije ponaša na takav način. I danas vjerujem da je većinu stvari izgovorio kada je bio pijan, jer onakve uvrede ne može govoriti čovjek u normalnom stanju.“

Sve TV stanice u Sloveniji sinoć su kao udarnu vijest plasirali Zahovičevo vrijeđanje nogometaša na vjerskoj osnovi. Igrači poslije odlaska danas zvanično suspendovanog Ibraimija su u strahu i ne smiju davati nikakve komentare.

Izvor: Agencije