Zahtjev Australiji da reagira na kinesko zatvaranje Ujgura

Kineski čuvari na kapijama ustanove koja se zvanično naziva 'Centrom za strukovno obrazovanje' u Xinjiangu (Reuters)

Pripadnici zajednice ujgurskih muslimana u Australiji ponovo pozivaju na djelovanje tamošnje vlade zbog izvještaja u kojima se navodi da je određen broj stalnih australskih stanovnika zarobljen u kineskoj provinciji Xinjiang.

List The Guardian danas je pisao da je najmanje 17 stanovnika u kućnom pritvoru, zatvoru ili “centrima za reedukaciju” u zapadnoj regiji Xinjiang, koju neki Ujguri nazivaju Istočnim Turkestanom.

Smatra se da su pritvoreni duže vremena dok su bili u posjeti rođacima u Kini i da imaju neke članove porodice koji su australski državljani.

“Čim su stigli, oduzimani su im pasoši jer imaju kineski pasoš iako imaju stalno boravište u Australiji”, za Al Jazeeru je govorila Nurgul Sawut, ujgursko-australska aktivistica, koja je Guardianu dala detalje o 17 pritvorenih.

“Ne govorimo samo o 17 osoba koje su u Xinjiangu. Govorimo i o njihovim direktnim članovima porodice ovdje u Australiji. Govorimo o 17 porodica čiji su životi uništeni i koji ne mogu nastaviti sa svojim djelovanjem. Njihovo mentalno zdravlje propada.”

Predsjednik Australske asocijacije Istočnog Turkestana (ETAA) Murmuhammed Majid navodi: “Ovo nije iznenađenje za nas. Naša zajednica prenijela nam je kako članovi njihovih porodica imaju problema u Istočnom Turkestanu od 2017. Prema mojim podacima, pritvoreno je više od 20 osoba, među kojima ima i maloljetne djece. Veoma smo zabrinuti za njihovu sigurnost i dobrobit.”

Pritvorni kampovi

Iz australskog Odjela za vanjske poslove (DFAT) pri Ministarstvu vanjskih poslova, međutim, navode da “nisu upoznati da je ijedan državljanin Australije trenutno pritvoren u Xinjiangu”.

“Svjesni smo određenog broja slučajeva u kojima prijatelji i porodica iz Australije ne mogu kontaktirati s pojedincima koji su otputovali u Xinjiang. U nekim slučajevima ovi pojedinci imaju australske konekcije, kao što je stalno boravište ili viza po bračnoj liniji. Gdje australski članovi porodice od nas zatraže, mi pošaljemo upite kineskim vlastima o boravku ovih pojedinaca”, navodi se u saopćenju DFAT-a koje je dobila Al Jazeera.

Procjenjuje se da u Australiji ima 600 ujgurskih porodica s približno 3.000 članova.

Vlada Kine proteklih godina pojačala je udare na tu muslimansku manjinu, tvrdeći da se bori protiv “ekstremizma” i “ideoloških bolesti” islama. Zvanični Peking u januaru je objavio dekret po kojem planira “pokineziti” islam kako bi on bio “kompatibilan sa socijalizmom” sljedećih pet godina.

Iz UN-a navode da je više od milion Ujgura i drugih manjina pritvoreno u ustanovama koje liče na “masovne pritvorne kampove koji su tajni”.

Izvor: Al Jazeera