Zahtjev RS-a: Ukinuti odluku Ustavnog suda

Rok za dostavljanje zahtjeva, prema pravilima Ustavnog suda BiH, 25. juni (Anadolija)

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predsjedavao predsjednik Nedeljko Čubrilović, na današnjoj sjednici u Banjoj Luci utvrdio je Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na neustavnost 9. januara – Dana RS-a.

Ustavni sud BiH tu Odluku donio je povodom pokrenutog postupka za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o praznicima RS-a.

Postupak je pokrenut na prijedlog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima, a odnose se na proslavu Dana Republike Srpske – 9. januara, nakon sjednice Odbora otpremljen je iz Narodne skupštine RS-a Ustavnom sudu BiH na razmatranje”, navodi se u saopćenju Narodne skupštine RS-a.

U zahtjevu se traži da Ustavni sud BiH ponovno razmotri svoju odluku i da je poništi.

Rok za dostavljanje zahtjeva prema pravilima Ustavnog suda BiH je 25. juni.

Najava referenduma

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra prošle godine da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan te da Narodna skupština tog entiteta u roku šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti sa Ustavom BiH.

Narodna skupština RS-a je prethodno donijela Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH donese odluku kojom bi taj praznik proglasio neustavnim.

Zvaničnici iz tog bh. entiteta saglasili su se da Narodna skupština RS-a donese odluku i raspiše referendum na kome bi se stanovnici izjasnili prihvataju li odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara. 

Izvor: Al Jazeera i agencije