Zahtjev za osnivanje arapskih vojnih snaga

Saudijska Arabija i saveznici vode ofanzivu protiv Husa i grupa lojalnih Salehu (Reuters)

U Rijadu je završena Konferencija o budućnosti Jemena. Data je podrška legitimitetu predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija i mirovnim naporima Ujedinjenih naroda za okončanje krize.

Upućen je zahtjev UN-u, Arapskoj ligi i zemljama Zaljeva za osnivanje zajedničkih arapskih vojnih snaga, koja će čuvati jemenske gradove i obavljati kontrolu razoružavanja pokreta Husi.

Dogovorena je i ubrzana dostava humanitarne pomoći ugroženim regijama. 

“Dao sam upute Vladi da ubrza i poveća dostavu humanitarne pomoći kako bi se ublažile patnje našeg naroda. Zaključci ove povijesne konferencije su obavezujući i mislimo da će dati doprinos ponovnoj uspostavi pravne države i poštovanja legitimnosti. Sve političke snage u Jemenu moraju prihvatiti ove zaključke i raditi na njihovom provođenju”, rekao je Hadi. 

Zračni napadi na Sanu

U međuvremenu, koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije napala je tijekom noći na utorak glavni grad Jemena Sanu, ciljajući snage lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu na istoku i jugu grada, kazali su stanovnici.

Riječ je o prvom napadu na grad nakon šestodnevnog prekida vatre, koji je završio u nedjelju navečer, iako su se vojne operacije nastavile i ranije u ponedjeljak u pokrajini Sada na sjeveru i na grad Aden na jugu.

Saudijska Arabija i njezini saveznici vode ofenzivu protiv Husa i postrojbi lojalnih Salehu već sedam tjedana, što je dio kampanje da se ponovno na čelo zemlje vrati predsjednik Hadi, prenosi Hina.

Primirje završeno

Primirje je završeno unatoč pozivima UN-a i humanitarnih organizacija da se ono produži kako bi se dalo dodatno vrijeme za dostavu humanitarne pomoći zemlji sa 25 milijuna ljudi, jednoj od najsiromašnijih na Bliskom istoku.

Nakon završetka petodnevnog primirja u Jemenu koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom izvele su u ponedjeljak niz zračnih napada na položaje pobunjeničkog pokreta Husi i pristaša Saleha.

Prema izjavama svjedoka, avioni koalicijskih snaga gađali su bazu Specijalnih snaga, koja se nalazi pod kontrolom Husa, u pokrajini Aden, kao i položaje pristaša Saleha.

Izvor: Al Jazeera i agencije