Zahtjevi austrijske krajnje desnice za ulazak u vladu

Strache je kao ključne elemente svog programa naveo protjerivanje stranih kriminalaca i zaustavljanje širenja islamizacije (EPA)

Krajnje desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) dala je u srijedu do znanja da preferira koaliciju s konzervativcima i objavila program koji bi željela provesti u desnom kabinetu.

S osvojenih 26 posto glasova na izborima u nedjelju FPÖ ima ključnu ulogu u formiranju nove vladajuće koalicije, s obzirom na to da novi centristički kabinet više nije vjerovatan zbog dubokih podjela između socijaldemokrata i konzervativaca, dosadašnjih koalicijskih partnera.

Sebastian Kurz, čelnik Narodne partije Austrije (ÖVP), koja je pobijedila na izborima, trebao bi početi pregovore s FPÖ-om, rekao je čelnik te stranke Heinz-Christian Strache novinarima u Beču.

Strache je, međutim, jasno dao do znanja da njegova stranka neće pristati na kompromise u ključnim pitanjima.

“Ni za koga nećemo pasti na koljena”, rekao je.

‘Više direktne demokratije’

Strache je kao ključne elemente svog programa naveo stroge kontrole državnih granica, protjerivanje stranih kriminalaca i zaustavljanje širenja islamizacije u zemlji, kao i smanjenje poreza na dohodak te mjere za poticanje privrede.

FPÖ i ÖVP uglavnom se slažu o svim tim pitanjima, ali FPÖ želi da građani imaju veći udio u državnoj politici, tako da se snizi prag za referendum.

ÖVP također podržava više direktne demokratije, ali ne u tolikoj mjeri kao FPÖ.

ÖVP-ov plan širenja kontrole komunikacija također je sporan za Strachea, koji se protivi pretjeranim policijskim ovlastima.

Strache, također, traži da se sigurnosnim pitanjima bavi FPÖ-ov ministar unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije