Zahtjevi za istragom svih ubistava i ranjavanja

Izraelska vlada održala je sjednicu posvećenu krizi. Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je regiju zahvatio „val terorizma”.
Od 1. oktobra do danas, ubijena su 23 Palestinca i četiri Izraelca.

Ovo je prvi put u gotovo tri sedmice da je izraelska vlada održala sjednicu u punom sastavu. U tom razdoblju došlo je do velikog vala nasilja na okupiranim teritorijama, ali i u samom Izraelu.

U sporadičnim i nasumičnim napadima nožem ubijena su četiri Izraelca. Gotovo svi palestinski napadači ubijeni su na licu mjesta.

Izraelske snage ubile su izvjestan broj palestinskih demonstranata na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Snimak Alouna

Porast broja žrtava naveo je borce za ljudska prava da u pitanje dovedu pravila borbe koja koriste izraelska vojska i policija.

Na snimci se vidi kako 19-godišnji Fadi Aloun pokušava pobjeći nakon što je nožem ubo izraelskog mladića u Istočnom Jerusalemu.

Čuju se izraelski civili kako pozivaju policiju da ga ubije. Policija otvara vatru, premda ne postoji direktna prijetnja. U sličnoj situaciji stradala je i 30-godišnja Palestinka u Galileji. Policija joj viče da baci nož. Odjednom, umjesto da je uhapsi, policija puca u nju iz neposredne blizine.

Istovremeno, kada je na jugu zemlje jedan Izraelac napao četvero Palestinaca, policija nije pucala u njega, nego ga je uhapsila.
Izraelska policija ističe kako se odluke donose na osnovu specifičnosti svakog od slučajeva.

Također je istaknuto da su policajci bili izloženi neposrednoj opasnosti, te da o navedenim slučajevima neće biti provedena istraga.

Mickey Rosenfeld, glasnogovornik izraelske policije, kaže: “Glavnu prijetnju u ovom trenutku predstavljaju usamljeni palestinski napadači, i žene i muškarci, koji uđu u stari grad Jerusalem. Radimo na tome i borit ćemo se protiv toga svim sredstvima.”

Izraelska vojska na okupiranim teritorijama potpada pod vojne, ne civilne zakone. Prema podacima palestinskog Crvenog polumjeseca prošle sedmice 300 Palestinaca ustrijeljeno je bojevom municijom. Jedan od nih bio je i 13-godišnji dječak Abdulrahman Abdullah. Zaključak preliminarne istrage izraelske vojske je da je dječak slučajno ubijen iz snajpera. Njegova majka kaže da se vraćao iz škole i da u blizini nije bilo nikakvih demonstracija.

“Moj sin je s drugom djecom otišao u školu, ali se nikada nije vratio. Ubili su ga, a nigdje u blizini nije bilo nemira”, priča Dalal, majka ubijenog dječaka. 

Ubijen iz snajpera

Izraelska vojska i Crveni polumjesec potvrdili su da je dječak ustrijeljen metkom kalibra 22 ispaljenim iz snajpera marke Ruger.
Za to oružje izraelska vojska tvrdi da nije smrtonosno. Humanitarna organizacija Betselem tvrdi da je upravo tim oružjem ove godine ubijeno najmanje petero Palestinaca.

Osnovni principi Ujedinjenih naroda nalažu da policija može upotrijebiti vatreno oružje samo u slučaju direktne prijetnje po život ili prijetnje od ozbiljne povrede.

U drugim okolnostima ubistvo može biti tumačeno kao nezakonito. Pored toga, okupatorska izraelska vojska mogla bi se optužiti za kršenje nekolicine drugih međunarodnih zakona.

Borci za ljudska prava traže punu i transparentnu istragu svih ubistava i ranjavanja koja su se dogodila u posljednjem valu nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Izraelu.

U protivnom, kažu, izraelska vlada bit će odgovorna za sva ubistva koja nemaju pozadinu u međunarodnom ili izraelskom zakonu.

Izvor: Al Jazeera

_