Zahtjevi za smjenu ministra zbog mature

U Srbiji se još uvijek nije slegla prašina poslije jučerašnje vijesti da su se rješenja testa iz matematike, kojeg, u okviru male mature, polažu budući srednjoškolci, našla na internetu prije samog ispita.

I dok su osmaci zbog toga ponovo morali u školske klupe, na račun nadležnog ministra i dalje stižu optužbe, ali i zahtjevi za njegovu smjenu.

Đaci su razočarani, njihovi roditelji ogorčeni.

Željko Serbalj, roditelj, kaže: “Najpre su deca bila šokirana i uvređena, da su čak govorila da neće raditi danas test, a mi roditelji, nismo znali ni kako da objasnimo ni šta da objasnimo, vrlo smo ogorčeni, čak razmišljamo da ovo testiranje više nema smisla.”

Zaštićeni u kesama

U školama tvrde da krivca za jučerašnji skandal ne treba tražiti u njihovim redovima.

Dejan Stanković,  direktor OŠ Sveti Sava, objašnjava: “Testovi su apsolutno zaštićeni plastičnim kesama kje mi preuzimamo dva sata pre početka testa i dajemo na uvid supervizoru, testovi su u kasi, po izvlačenju broja testa mi pred supervizorom , tj. pred svom decom u sali gde oni polažu i svi dežurnim nastavnicima otvaramo kesu, brojimo testove tako da apsolutno tu ne mogu da procure nikakve informacije.”

Za curenje informacija, odgovornost prije svega snosi nadležni ministar, kažu u Uniji sindikata prosvjetnih radnika Srbije. Uz zahtjev da podnese ostavku, upozoravaju da je mladima poslana vrlo loša poruka.

Ko će da se postidi

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije, govori: “Nemojte učiti, nemojte raditi, nema potrebe, izađite u obližnji park, spremite nekoliko hiljada i dobićete test koji se radi. Da li je to poruka koju mi mladima treba da pošaljemo? Šta treba da se desi da se neko iz ove vlasti postidi?”

Ministar Žarko Obradović tvrdi kako ne želi da bježi od odgovornosti, ali da će odluku o eventualnom podnošenju ostavke donijeti tek kada se utvrde sve činjenice.

“Obradović kaže da je država poklekla na maloj maturi, ali da ne treba izgubiti iz vida da je upravo ministarstvo na čijem je čelu prvo uočilo propuste, zbog čega je i doneta odluka da se polaganje pomeri za 24 časa”, izvještava reporterka Al Jazeere Anne- Marie Čurčić.

Izvor: Al Jazeera