Zajednička borba regije protiv terorizma

Na konferenciji je bilo govora i o nelegalnoj trgovini oružjem, municijom i eksplozivima (Anadolija)

Pravi je trenutak da sve države Jugoistočne Evrope udruže snage kako bi se izborile sa prijetnjama koje donosi terorizam, poručeno je danas na konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde Jugoistočne Evrope, posvećenoj borbi protiv terorizma.

Na konferenciji, koja se održava u Budvi pod okriljem Brdo procesa i albanskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), ministri unutrašnjih poslova i pravde razgovarali su i o stranim borcima i prevenciji radikalizacije, nelegalnoj trgovini oružjem, municijom i eksplozivima te prevenciji finansiranja terorizma.

Ekstremističke ideje

„Naš region je, u jednom drugačijem kontekstu, tokom devedesetih godina bio žrtva činjenice da se ekstremističkim idejama bavilo povremeno, a ne djelotvorno. Sazrela je svijest da se nijedna zemlja ne može izboriti sama sa prijetnjama terorizma“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Raško Konjević, poručivši okupljenima kako je Crna Gora otvorena za saradnju sa svim državama regije.

„Crna Gora je spremna da sve svoje kapacitete stavi u funkciju preveniranja i borbe sa prijetnjama i izazovima koji stoje na putu regionalne stabilnosti i bezbjednosti u najširem smislu. Na nacionalnom nivou stvorili smo zakonske pretpostavke za kažnjavanje svih aspekata podstrekivanja, mobilizacije i učešća naših građana na stranim ratištima. Sve prikupljene podatke stavili smo na raspolaganju partnerima“, poručio je Konjević.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je kako su motivacija terorizma novac i oružje.

„Terorizam je ranije imao razne nazive, ali je uvijek ugrožavao osnovne vrijednosti. Ojačao je koliko su ojačale sposobnosti da kroz zakon i pravdu ne iskontrolišemo ono što može stvoriti sve preduslove za terorizam. Ideje koje su pokriće za njega su novac, koji je u suštini njegova osnovna motivacija, kao i oružje“, kazao je Krivokapić.

Povratak boraca sa stranih ratišta

Ministrica unutrašnjih poslova Slovenije, Vesna Gyorkos Žnidar, kazala je da uprkos brojnim smjernicama protiv terorizma i danas postoji pojava stranih boraca na ratištima.

„U posljednje vrijeme smo suočeni sa stranim borcima, građanima koji idu na strana ratišta. Oni predstavljaju prijetnju nakon povratka u zemlju. Od 2001. godine su usvojene brojne smjernice u borbi protiv terorizma“, izjavila je Žnidar.

Da je vrijeme za zajedničku akciju protiv terorizma, saglasan je i Saimir Tahiri, ministar unutrašnjih poslova Albanije.

„Saradnja među državama u Jugoistočnoj Evropi je izuzetno važna u ovom segmentu“, kazao je Tahiri.

Konferenciju u Budvi organizirali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstvo pravde Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije i Regionalni savjet za saradnju (RCC), kao operativni sekretarijat Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Izvor: Agencije