Oglasi

Zajednička kompanija Katara i Italije

Planirano je da ta kompanija raspolaže početnim kapitalom od 300 miliona eura, koji će tokom četiri godine biti uvećan na dvije milijarde eura.
Monti je razgovarao s katarskim premijerom Sheikh Hamad bin Jassem bin Jabr al-ThanijemReuters

Italija i Katar su u ponedjeljak potpisali sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća radi investiranja u italijanske kompanije iz oblasti mode, hrane, turizma i dizajna, saopćio je italijanski Fond za strateške investicije (FSI).

Sporazum o osnivanju kompanije pod nazivom IQ Made in Italy Venture je potpisan tokom posjete italijanskog premijera Marija Montija Kataru, a planirano je da ta kompanija raspolaže početnim kapitalom od 300 miliona eura, koji će tokom četiri godine biti uvećan na ukupnih dvije milijarde eura, prenosi AFP.

Kompanija Qatar Holding i FSI investirt aće jednake sume i fokusirat će se na sektore koji predstavljaju "najuspješnije italijanske grane i odlučno doprinose izvozu".

Zajednička kompanija će se također posvetiti sektorima koji imaju "značajan potencijal za međunarodni rast", dodaje FSI.

"Ko god je mišljenja da su strane akvizicije u Italiji nevažne, ozbiljno griješi", rekao je Monti.

Cilj italijanske Vlade je da "privuče dugoročne investicije i sretni smo što je Italija u stanju upravo to učiniti", dodao je Monti.

Izvor: Agencije