Zajednička vojna vježba Rusije i Srbije

Evropska unija je nedavno saopštila kako Beograd ovom vojnom vježbom šalje „pogrešne signale“ Uniji (EPA)

Više od 250 učesnika zajedničke vojne vježbe Rusije, Bjelorusije i Srbije – ‘Slovensko bratsvo’ izvršit će danas desant na lokaciju u blizini Krasnodara iz aviona, rekla je novinarima glasnogovornica Ministarstva odbrane Rusije Irina Kruglova.

“Masovni desant je planiran za 3. septembar sa aerodroma Krimsk i Krasnodar na površinu Krasnooktabrskoje, a rusko-bjeloruska specijalna grupa izvršit će desant 4. septembra na površinu prizemljenja Rajevskoje”, rekla je Kruglova.

Simulirani neprijatelj

Tri ‘Il 76’ aviona će izbaciti devet borbenih vozila na padobranskim sistemima PBS-916, dok će iz sedam drugih aviona iskočiti 250 padobranaca, među kojima i 50 srpskih vojnika.

Kako je rekla Kruglova, grupe specijalaca Rusije i Bjelorusije trebalo bi da izvrše desant za vrijeme napada simuliranog neprijatelja iz helikoptera.

Ruski i bjeloruski specijalci će izvršiti skok sa visine od 1.500 metara.

“U vježbi će učestvovati i dva aviona Suhoj ‘Su-24’, dva lovca ‘Mig 29’ i šest helikoptera ‘Mi-8’ kao podrška i osiguranje napadačkih dejstava bataljona“, dodala je Kruglova.

Vježbe traju do subote. 

Iz Rusije će u njima učestvovati pojačani bataljon 7. gardijske desantno-napadačke planinske divizije, iz Srbije specijalna desantna jedinica, a iz Bjelorusije dvije jedinice snaga za specijalne operacije.

Ukupno će u vježbama učestvovati 700 vojnika i 20 aviona i helikoptera.

Evropska unija je nedavno saopštila kako Beograd ovom vojnom vježbom šalje „pogrešne signale“ Uniji čiji dio pokušava postati.

Izvor: Agencije