Zajedničke vježbe Japana, SAD-a i J. Koreje na Korejskom poluotoku

JSDF soldier takes part in a drill to mobilise their PAC-3 missile unit in response to recent missile launch by North Korea, at U.S. Air Force Yokota Air Base in Fussa
Japan je prije nekoliko dana objavio da namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa (Reuters)

SAD, Japan i Južna Koreja održat će vježbe praćenja rakete naredne sedmice kod Korejskog poluotoka, saopćile su u nedjelju japanske pomorske odbrambene snage.

Vježbe će biti održane u ponedjeljak i utorak, a to su ujedno i šeste po redu vježbe, tokom kojih će se dijeliti informacije u praćenju balističkih raketa, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Kako se navodi, Sjeverna Koreja stalno prijeti Južnoj Koreji, Japanu i SAD, navodeći da je njen program naoružanja neophodan kako bi se odbranila od američke agresije.

Japan kupuje rakete

Japan je prije nekoliko dana objavio da namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa, koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju, a riječ je o kontroverznoj kupovini za jednu zemlju koja se odrekla prava da vodi rat, prenosi Reuters.

Ministar odbrane Itsunori Onodera nije spominjao Sjevernu Koreju kada je objavio da će Japan nabaviti te rakete i rekao je da će one biti kupljene za odbrambene svrhe.

“Planiramo uvesti raketu JSM [Joint Strike Missile] za borbene avione F-35A, koja može biti ispaljena van dometa neprijateljskih prijetnji”, kazao je Onodera.

Izvor: Agencije