Zajednički iftar u Berlinu

Iftarska svečanost otvorena je prikazivanjem dokumentarnog filma o otvaranju džamije Dar Assalam (Al Jazeera)

Piše: Khaled Schmidt

Na iftaru organiziranom u džamiji Dar Assalam u Berlinu prisustvovali su i svećenica Elizabeth Karuza te rabin Nils Ederberg kako bi zajedno sa susjedima muslimanima razgovarali o najistaknutijim karakteristikama mjeseca ramazana. Njih dvoje izrazili su simpatije prema sposobnosti muslimana Njemačke da se suzdrže od hrane i pića gotovo 19 sati dnevno tokom mjeseca posta.

Jedna od prisutnih djevojaka pojasnila je svećenici i rabinu da se sati posta vežu za izlazak i zalazak Sunca te da je ramazan ove godine došao u ljetnom periodu, kada su dani duži, a vrijeme iftara kasnije, dok je u zimskom periodu suprotno.

Svećenica Karuza i rabin Ederberg, inače profesor jevrejskih studija na Univerzitetu u Potsdamu, bili su među 80 zvanica iz političkog i vjerskog života koje je džamija Dar Assalam pozvala da prisustvuju godišnjem svečanom iftaru prošlog utorka.

Iftarska svečanost samo je jedna od brojnih aktivnosti na polju integracije i mirnog suživota između sljedbenika različitih religija koje inače organizira džamija Dar Assalam u radničkoj četvrti Neukölln, a koju su, zajedno sa četvrtima Kreuzberg i Wedding, medijski izvještaji opisivali kao žarište problema integracije u njemačkoj prijestonici. Broj stanovnika Neuköllna iznosi blizu 330.000, a više od 60 posto čine useljenici iz 163 države; muslimani predstavljaju veliki postotak među njima.

Zajedničko bogosluženje

Iftarska svečanost otvorena je prikazivanjem dokumentarnog filma o otvaranju džamije Dar Assalam, kada su muslimani u četvrti Neukölln 2007. godine kupili napuštenu crkvu i pretvorili je u objekat za molitvu. Imam džamije Mohammad Taha Sabri istakao je na desetoj godišnjici otvaranja džamije da su istaknuti njemački političari pozitivno komentirali, i to više puta, koliko je značajna uloga džamije u prevenciji radikalizma, podršci izbjeglicama i pomoći beskućnicima.

Sabri je gostima govorio o obavezi posta u islamu i napomenuo da je ramazan izvanredno pozitivno stanje i sezona za povećanje dobrih djela, duhovno putovanje u kojem se osoba odriče hrane, pića i dozvoljenih strasti kako bi ojačala vezu sa Stvoriteljem kroz saosjećanje s patnjama siromašnih. Također, imam je skrenuo pažnju da je post kao bogosluženje zajednička vrijednost između religija, ukazavši na kršćanske blagdane kada se kršćani fokusiraju na dušu i porodicu.  

Tokom obraćanja svećenica Karuza rekla je da je post u kršćanstvu prilika za čišćenje i približavanje Bogu, promjenu našeg unutrašnjeg stanja i solidarnost sa siromašnima. Pojasnila je da post u kršćanstvu predstavlja uzdržavanje od konzumiranja mesa i mesnih prerađevina 40 dana prije Uskrsa, kao što je to radio i Isus Krist.

Rabin Ederberg pojasnio je da post predstavlja treće bogosluženje koje Jevreji prakticiraju osim molitve i obrezivanja, rekavši da najviše nastoje postiti na Dan pomirenja (Yom Kippur) te da taj post traje 25 sati.

Potreba za novim ‘mi’

Također, rabin je izrazio zadovoljstvo što je pozvan da prisustvuje iftaru s muslimanima. Za Al Jazeeru je rekao kako je ova svečanost značajna prilika da se stanovnici Berlina različitih vjera i kultura susreću, dodavši da poziv džamije Dar Assalam korespondira s aktivnostima međureligijskog dijaloga, kojim se jača mogućnost upoznavanja i međusobnog razumijevanja.

U istom kontekstu protestantska svećenica Karuza u komentaru za Al Jazeeru pohvalila je inicijativu džamije Dar Assalam, što smatra prilikom za jačanje mirnog suživota, otvaranje prema pluralizmu i slobodnom životu u njemačkoj prijestonici. Izrazila je nadu da će džamija imati uspjeha u ulozi u borbi protiv “snaga koje žele polarizirati društvo i vratiti ga u mračna vremena”.

Naglasila je da je prisustvom na iftaru nastojala premostiti podjele na “nas” Nijemce i “druge” muslimane te uvesti novi diskurs “mi”, u kojem će se društvo ujediniti na osnovu ustavnih vrijednosti i zajedničkih karakteristika. Spomenula je da muslimani, kršćani i Jevreji u Njemačkoj imaju zajedničke interese koji nisu samo stvar međusobne ljubaznosti već su povezani dubokim duhovnim vrijednostima.

Izvor: Al Jazeera