Zajednički manevri Iraka i Turske na granici

Generalštab Oružanih snaga Turske kaže kako će u vojnoj vježbi učestvovati i jedinice Oružanih snaga Iraka (Anadolija)

Ministarstvo odbrane Iraka je saopćilo kako je ova država na granici pokrenula opsežnu zajedničku vojnu vježbu s Turskom, javlja agencija Anadolija.

U vojnoj vježbi turskih snaga u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Habur u distriktu Silopi, na granici s Irakom, učestvuju i jedinice Oružanih snaga Iraka.

Načelnik Generalštaba iračke vojske Osman Al Ganimi je potvrdio kako je pokrenuta zajednička vojna vježba na granici dvije države.

“Na granici Turske i Iraka pokrenuta je velika zajednička vojna vježba”, naveo je on u saopćenju.

Ganimi se prije dva dana u Ankari sastao s načelnikom Generalštaba turske vojske Hulusijem Akarom.

S druge strane, Generalštab Oružanih snaga Turske je ranije u ponedjeljak saopćio da u utorak počinje treća faza vojne vježbe u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Habur u distriktu Silopi, na granici s Irakom.

Vježbe u jeku tenzija

U saopćenju Generalštaba Oružanih snaga Turske se dodaje kako će u vojnoj vježbi učestvovati i jedinice Oružanih snaga Iraka.

Oružane snage Turske i u nedjelju su izvodile veliku vojnu vježbu na granici s Irakom, uz učešće dodatnih artiljerijskih jedinica koje su u subotu stigle na to područje.

Turske snage vojnu vježbu u pograničnom pojasu izvode u jeku tenzija u susjednom Iraku.

U toku je vježba koju su Oružane snage Turske pokrenule 18. septembra u blizini graničnog prelaza Habur, u turskom distriktu Silopi, provincija Sirnak.

Na području vježbe, koje je nekoliko kilometara udaljeno od graničnog prijelaza Habur, na granici s Irakom, nalaze se vojnici u oklopnim vozilima, smještenim na položajima.

Izvor: Agencije