Zajednički nastup BiH i Srbije na tržištima

Sporazum predstavlja korak dalje u unapređenju odnosa dvije zemlje, ocijenili su potpisnici (Tanjug)

Ministar trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić i Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić potpisali su u petak u Beogradu sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, koji, kako je ocijenjeno, treba biti pokazatelj u kom pravcu se trebaju razvijati odnosi u regiji.

Ljajić je ocijenio da sporazum predstavlja korak dalje u unapređenju odnosa dvije zemlje, dodajući da je Bosna i Hercegovina treće izvozno tržište za Srbiju i četvrti vanjskotrgovinski partner.

On je naveo da je prošle godine ukupna razmjena iznosila 1,3 milijarde eura, od čega je izvoz Srbije bio 890 miliona, a ove godine se očekuje da premaši milijardu eura.

Najpogodnije oblasti

Ljajić je rekao da je sporazum i doprinos ukupnoj regionalnoj stabilnosti i predstavlja poruku da Zapadni Balkan nije samo mjesto konflikta, već da može biti i mjesto pogodno za investitore i ulaganja.

On je najavio da će sljedeći korak biti donošenje akcionog plana, u kojem će biti konkretizirana područja i oblasti gdje bi saradnja mogla biti realizirana.

Među oblastima koje su najpogodnije za zajednički nastup na trećim tržištima Ljajić je posebno izdvojio turizam, gdje bi Srbija i Bosna i Hercegovina mogle imati zajedničku ponudu za posjetioce iz dalekih zemalja kao što su Japan, Koreja, zemlje Perzijskog zaljeva i Rusija.

Za zajednički nastup na trećim tržištima pogodni su i građevinarstvo, poljoprivredna i prehrambena industrija, energetika, namjenska i autoindustrija, kao i metalski kompleks.

Ljajić je rekao da je sada najvažnije da se obje zemlje potrude da infrastruktura bude što bolja.

Konkurencija i udruživanje

Tučić je naveo da su sve zemlje regije donekle konkurenti, ali da to ne bi trebala biti prepreka za udruživanje snaga i tako se poveća kvalitet za nastup na treća tržišta.

On je objasnio da je udruživanje poželjno, jer su sve zemlje male u procesu tranzicije i reformi i da samo zajedničkim snagama mogu osvojiti velika tržišta kao što su Rusija i Kina.

Srbija je za Bosnu i Hercegovinu značajno tržište, ocijenio je Tučić, dodajući da je ovajsporazum pokazatelj u kom se pravcu trebaju razvijati odnosi u regiji.

Trebamo se više baviti privredom, a sljedeći korak je da se privredna udruženja poslovne asocijacije i kompanije uključe u definiranje akcionog plana, kazao je Tučić.

Izvor: Agencije