Zajednički protest muslimana i kršćana u Betlehemu

Okupljeni demonstranti pozvali su vlasti Izraela da odustanu od poteza koji izazivaju rast tenzija (Anadolija)

Nekoliko hiljada palestinskih muslimana i kršćana okupilo se u nedjelju ispred Bazilike rođenja Isusova u Betlehemu i protestiralo zbog izraelskih mjera kojima se ograničava pristup kompleksu Al-Aqse za nejevrejske posjetioce.

Okupljeni demonstranti pozvali su vlasti Izraela da odustanu od poteza koji izazivaju rast tenzija i dovode do novih nereda u Jerusalemu i cijeloj regiji, navodi Anadolija.

Glasnogovornik Zajednice ortodoksne arapske omladine Jalal Berham kazao je kako su ograničavanja vjerskim objektima neprihvatljiva, bez obzira da li se radi o kompleksu Al-Aqse, Bazilici rođenja ili nekoj drugoj crkvi.

“Svi mi, muslimani i kršćani, ovdje okupljeni dio smo jedne nacije. Ista nam je i prošlost. Narod neće prihvatiti da Izrael nastavi sa takvim potezima. Uvijek ćemo se boriti za naše svetinje”, poručio je Berham.

Sukobi i protesti

Izraelske vlasti nedavno su postavile detektore metala, a u nedjelju postavljaju i kamere na ulaz u kompleks Al-Aqse, što je izazvalo negodovanje Palestinaca i masovne proteste u Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Izrael opravdava tu mjeru kao sigurnosnu potrebu nakon nedavnih nereda, u kojima su poginula tri Palestinca i dva izraelska policajca.

S druge strane, palestinski narod smatra da se ne radi o sigurnosnim mjerama, već o potezima kojima Izrael okupira kompleks Al-Aqse.

Izvor: Agencije