Zajednički tenderi smanjuju cijenu lijekova

Kompanija je suočena s nizom tužbi u više američkih saveznih država (AP)

Ravnatelj slovenskog Zavoda za zdravstveno osiguranje Samo Fakin potvrdio je kako se razmatra zamisao o mogućnosti zajedničkih tendera za nabavu lijekova i medicinske opreme u kojima bi sudjelovala ministarstva zdravstva Slovenije, Hrvatske i Srbije, ali je zanijekao da je o tome već postignut dogovor.

Reagirajući na izjave ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara da je na ministarskoj razini dogovorena zajednička nabava lijekova i medicinske opreme, čime bi se zbog većih narudžbi postigle niže cijene i izbjegle provizije, Fakin je u razgovoru za slovenske medije potvrdio da se o tome razgovara, ali da konačnog dogovora još nema.

„Još se ništa nismo dogovorili, ali je istina da razgovaramo o toj mogućnosti“, rekao je Fakin, dodavši da je inicijativa došla s hrvatske strane.

Slovenci još bez komentara

Fakin nije želio ocijeniti koliko bi se zajedničkom nabavom lijekova i medicinske opreme uštedjelo, ali je uvjeren da bi se postigle povoljnije cijene kod dobavljača.

„Kad se kupuju velike količine, svi nude niže cijene jer se boje da ne ispadnu iz igre“, kazao je Fakin.

Dodao je i kako je, prije nego što bi se zajedničkim tenderima pristupilo, potrebno proučiti sve pravne i organizacijske aspekte takvog poduhvata.

Slovensko Ministarstvo zdravstva informaciju o mogućnosti zajedničkih tendera još nije komentiralo.

Povoljnija cijena lijekova

Prethodno je Lončar rekao novinarima da je dogovor za nabavu lijekova i medicinske opreme za buduće zajedničko pojavljivanje na tenderima zemalja u regiji dogovoreno, te da su resorni ministri dogovorili usuglašavanje sustava zdravstvene zaštite iz više razloga.

„Jedan od njih je da se zajednički pojavljujemo na tenderima za kupovinu lekova i medicinske opreme. Uzimanjem veće količine dobili bismo povoljniju cenu. Time ne bismo dali priliku onima koji uzimaju na manje da idu s većom cenom. To je do sada bio veliki izvor korupcije. Ovako bismo ukrupnili tržište i dobili velike uštede u budžetu, što je povoljno za sve tri zemlje“, objasnio je Lončar.

Najavio je i kako će uskoro početi pilot-projekt za nabavu lijekova, kako bi se vidjelo koliko će sve tri države uštedjeti sudjelovanjem na zajedničkim tenderima.

Izvor: Agencije