Zakazana vanredna sjednica Sabora zbog Piranskog zaljeva

Nakon zahtjeva Vlade Hrvatske da se održi vanredno zasjedanje Sabora zbog okolnosti vezanih uz novonastalu situaciju oko arbitraže o morskoj i kopnenoj granici Slovenije i Hrvatske, potvrđeno je održavanje sjednice 29. i 30. jula u Zagrebu.

Dan nakon ostavki slovenskog arbitra i slovenske zastupnice pred Arbitražnim sudom, zbog pravosudno-diplomatskog skandala Piranleaks, Vlada Hrvatske poslala je pismo Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu, prenosi Hina.

Izrazit će zabrinutost zbog narušavanja arbitražog postupka, odnosno sumnje u nezavisnost i nepristrasnost arbitara.

Dostavit će i snimke objavljene u medijima, u kojima slovenska zastupnica i arbitar iznose povjerljive podatke u, kako to tumači hrvatska strana, korist Slovenije.

Izbor novog arbitra

U međuvremenu, slovenski premijer Miro Cerar saopćio je da će Slovenija u predviđenom 15-dnevnom roku imenovati novog nacionalnog suca u Arbitražni sud.

Nakon zatvorenog sastanka s vođama političkih stranaka, Cerar je kazao: “Saglasno smo odlučili da iduće sedmice prije formalnog postupka izbora novog suca o tome pokušamo ostvariti što veći konsenzus”.

Ime kandidata, s kojim se mora složiti i Sud i Hrvatska, moglo bi se znati već sredinom naredne sedmice.

“Slučaj bez presedana, nedopustiv i skandalozan – tako visoki izvori bliski hrvatskoj vladi, ocjenjuju objavljene razgovore slovenskog arbitra i zastupnice iz kojih se može zaključiti kako su dogovarali čak i taktike kojima bi Slovenija dobila dvije trećine Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale”, javlja reporterka Al Jazeere, Jasmina Kos.

Stav hrvatske strane, kako doznajemo, jeste da bi se Arbitražni sud, nakon što ga upoznaju sa svim detaljima nedopuštenih razgovora – mogao zgroziti ponašanjem slovenske strane, te se odlučiti raspustiti zbog kompromitiranosti postupka.

Roka u kojem bi Arbitražni sud morao donijeti svoju odluku – nema, iako Hrvatska očekuje brzu reakciju.

Ako Sud sam ne prekine arbitražni postupak, Hrvatska će, uvjeravaju visoki izvori, znati zaštititi svoje interese.

Izvor: Al Jazeera i agencije