Zakon o grobljima: Hoće li se ukloniti napisi o srpskim borcima?

HOS, Za dom spremni
Milanović je za ploču HOS-a poručio da 'to treba maknuti, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom' (Reuters)

Hrvatski sabor svake godine donese barem jedan zakon koji izazove niz reakcija pa i manje ili veće podjele među građanima.

Pri tome, vrlo često, uvijek se nađe neka od skupina društva koja ukazuje kako je doneseni zakon nepravedan, udara na slobode građana, potkopava demokraciju, slobodu mišljenja, nije u skladu sa EU zakonima…

Jedan od takvih zakona mogao bi biti i Zakon o grobljima čije se donošenje u Hrvatskom saboru očekuje sredinom iduće godine.

Sporni natpisi

Predlagatelj zakona je Ministarstvo graditeljstva Vlade RH koje je u javnu raspravu pustilo prijedlog procjene učinaka izmjena Zakona o grobljima.

Temeljem toga zakona s groblja u Hrvatskoj trebali bi se ukloniti spomenici s natpisima koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo.

Kako se najavljuje ako se zakon donese sredinom 2019. godine svi nadgrobni spomenici s neprihvatljivim porukama biti će uklonjeni do kraja 2020. godine.

Slijedom toga Zakona tako će, između ostalih, biti uklonjena i ploča na grobnici Vukašina Šoškoćanina, vođe oružane pobune Srba u Borovu selu 1991. godine. Šoškoćanin je bio jedan od zapovjednika akcije kada je 2. svibnja 1991. godine, u središtu Borova sela, ubijeno dvanaest hrvatskih policajaca.

Već godinama braniteljske udruge navode kako je natpis na grobnici neprihvatljiv i vrijeđa sve stradalnike Domovinskog rata, a na kojoj stoji:

„Ovde počiva Vukašin Vule – Šoškoćanin Tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15.5.1991. – komandant obrane Borova sela ZA NARODNOG JUNAKA Proglašen na velikoj narodnoj skupštini u Belom Manastiru 25.9.1991. I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje”.

Ovaj natpis nije jedini u Slavoniji na koji braniteljske udruge ukazuju i radi čega već godinama traže od države da se nešto napravi po tom pitanju.

Tvrde kako se slični natpisi mogu pronaći na većini groblja u selima s većinskim srpskim stanovništvom i to širom Hrvatske.

Niz primjera

Predstavnici Saveza udruga dragovoljaca HOS-a su na sastanku s predstavnicima Vlade, na kojoj je bilo riječi o ovoj problematici, ukazali na 39 spornih spomenika pripadnicima srpskih agresorskih postrojbi u Hrvatskoj. Pri tome su spominjali niz sela gdje ima spomenika sa spornim natpisima.

Prema njihovim podacima na jednom grobu u Borovu stoji natpis:

“Na ovom mestu 2.5.1991. poginuo je Vojislav Milić prva žrtva rata u Borovu. Na koreji kraj Dunava, levo i ulazak je u Borovo selo gde se mutni sastaju oblaci tu padoše krajiški junaci. Živote su dali za slobodu, slobodu srpskome narodu. Slava im čelesi, Beli orlovi ORK, Borovo 1997.” 

Iz braniteljskih udruga podsjećaju i kako je tijekom proteklih godina bilo i slučajeva kada su pojedinci sudskim putem tražili uklanjanje tih natpisa.

Sudske sporove su izgubili radi i dalje važećeg zakona te je sve ostalo po starome. Tako je i danas.  

A, da će se nešto po tom pitanju raditi u Hrvatskoj najavio je još u rujnu prošle godine hrvatski premijer Andrej Plenković koji je nakon postavljanja spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a s natpisom “Za dom spremni” u Jasenovcu i njenog premještanja kod Novske najavio „skoro sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola totalitarnih režima”. 

U međuvremenu osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje je, između ostaloga, zaključilo kako je pozdrav “Za dom spremni”, kojim se u NDH koristio ustaški režim, neprihvatljiv i protuustavan ali i da se isto tako može iznimno koristiti u grbu HOS-a u situacijama kada se obilježavaju mjesta ili groblja gdje su poginuli pripadnici HOS-a.

Udruge zadovoljne

„Smatramo kako je potrebno i da je u redu da se promijeni važeći Zakon o grobljima koji bi konačno omogućio da se takvi natpisi uklone. Pri tome želim reći da meni ne smetaju napisi na ćirilici nego njihov sadržaj. Smatram da nije u redu danas, 27 godina poslije rata, da stoje natpisi na kojima se veliča Velika Srbija i spominje nekakva srpska zemlja“, kaže predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Franjo Šoljić.

Dodaje i kako na vukovarskom groblju ima niz nadgrobnih spomenika napisanih ćirilicom i da oni nikome ne smetaju. Ipak, u Vukovaru nema napisa kakvi se mogu vidjeti u nekim selima.

„Taj problem je više izražen u selima. Ne znam za druge dijelove Hrvatske koji su bili okupirani ali na istoku Slavonije postoji više takvih spomenika. Svi se nadamo kako i tome uskoro dolazi kraj. Uostalom, kakva više Velika Srbija ili srpska zemlja. Živimo u Hrvatskoj“, rekao je Šoljić.

Većina građana s kojima smo razgovarali na ovu temu niti ne znaju o čemu se radi, što taj zakon donosi i kakve promjene će se dogoditi kada je riječ o grobljima.

Njima je najvažnije da groblja budu uređena kao i da su prilazi sređeni. Mišljenja su kako se svi neprikladni natpisi trebaju skloniti.

Međutim, zato u općinama sa srpskim stanovništvom budno prate sve što se događa kada je riječ o tome zakonu.

Nema informacija

„Nitko nas nije kontaktirao na bilo koji način kada je riječ o donošenju toga zakona pa niti o njemu ne znam ništa. Kao načelnik mogu reći da ćemo nakon što zakon bude donesen postupiti onako kako u tome zakonu bude stajalo“, rekao je načelnik Općine Borovo Zoran Baćanović (SDSS) na čijem se groblju i nalazi spomenik Vukašinu Šoškočaninu koji je medijski najpoznatiji „sporni“ spomenik iz vremena agresije na Hrvatsku.

Slično razmišlja i načelnik Općine Trpinja Miroslav Palić (nezavisni) koji kaže kako također ništa ne zna o donošenju novoga Zakona o grobljima.

Kazao je kako oni na području Općine imaju jednu ploču u središtu Trpinje koja je „nekima sporna“ ali i da ne zna hoće li se novi zakon odnositi i na partizanske spomenike sa zvijezdama petokrakama na sebi.

„Zakon se izglasava u Saboru i tu je sve jasno. Na nama je, kao općinama, da ga provodimo. Zakon se mora poštovati i mi ćemo po njemu postupiti kakve god budu njegove odredbe“, rekao je Palić.

Kako god, do donošenja novoga Zakona o grobljima ostaje da se vidi kako će on biti primljen i hoće li doživjeti još neke izmjene i dopune do konačnog teksta.

Naime, nikome nije jasno zašto se spomenuti zakon ne odnosi i na obilježja koji simboliziraju i veličaju druge nedemokratske režime poput, recimo, ustaškog.

Ostaje i da se vidi tko će, prema novom Zakonu, biti zadužen za uklanjanje spornih natpisa na groblju. Postojeći Zakon o grobljima kaže kako su komunalni redari zaduženi za red na grobljima što samim tim kaže, ako ne bude promjena, da će općine i gradovi morati financirati te radove.

„Puno je tu još nepoznanica na koje ćemo, nadam se, uskoro dobiti odgovore. O tome zakonu znamo samo po nešto iz medija i ništa drugo. Sve je još prilično nepoznato i u magli“, zaključio je Palić.

Izvor: Al Jazeera