Zakon o nafti zavadio siromašnu Ugandu

U Parlamentu Ugande vodi se burna rasprava o kontroverznom zakonu o prihodima od nafte.

“Crno zlato” je u ovoj zemlji otkriveno 2006. godine, ali dugotrajni sporovi sprečavaju bušenje.

Dopisnik Al Jazeere Malcolm Webb posjetio je Kampalu, glavni grad ove siromašne zemlje, kojoj su prihodi od nafte neophodni za jačanje ekonomije.

Ovi aktivisti tvrde da će stanovnicima Ugande biti ukradeni prihodi od nafte vrijedni milijarde eura.

Peticija protiv zakona

Krenuli su u Parlament kako bi uložili peticiju protiv kontroverznog zakona o nafti koji Vlada želi usvojiti.

Protive mu se jer smatraju da daje previše kontrole ministrici energetike i Vladi, za koje kažu da su korumpirani.

Frank Muramuzi iz Udruženja profesionalnih ekologa kaže: “Kradu novac iz zdravstvenog sektora, koji je predviđen za izgradnju puteva, kao i novac za osnovno obrazovanje. Zapravo, kradu gdje god stignu. Ko nam može garantirati da neće ukrasti i novac od nafte?”

U Parlamentu je novi zakon izazvao haos. Prošle sedmice su protivnici zakona utvrdili da je Vlada pokušala prisiliti zastupnike da ga usvoje.

“Kritičari postojećeg teksta zakona o nafti insistiraju da daje previše ovlaštenja predsjedniku, koji imenuje ministre energetike, i da se time otvaraju vrata svim oblicima nepovoljnih ugovora, mita i korupcije. Ali, članovi predsjednikovog vladajućeg Nacionalnog pokreta otpora obećavaju da će sve biti transparentno i da će nafta biti korištena za dobrobit svih stanovnika Ugande”, izvještava Webb.

Ministrica energetike Irene Muloni, nakon još jedne vruće debate, za Al Jazeeru je izjavila da nema osnova za strah od korupcije.

Rezerve pod zemljom

“Kako bi moglo doći do korupcije kad se o zakonima otvoreno raspravlja i kad su svi uključeni u tu raspravu? Zakon sadrži sve kontrolne mehanizme, tako da je svaka strana upoznata sa svojim obavezama. Kako je moguće imati veću transparentnost?”

Na naftnim poljima, pod zemljom, nalaze se rezerve deset puta manje od onih koje ima afrički naftni gigant Nigerija.

Ipak, i one će biti dovoljne za potpunu transformaciju ekonomije Ugande ako se narednih godina počnu vaditi.

Dok se političari nastavljaju svađati u vezi sa zakonom o nafti, građani Ugande nadaju se da će uskoro biti donesena pravedna odluka, od koje će svi imati koristi.

Izvor: Al Jazeera