Zakon o PIO nije prošao u Domu naroda FBiH

Prijedlog zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju nije dobio većinsku podršku na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Osim opozicije, protiv je bio i dio vladajuće većine.

Klub Bošnjaka nije podržao prijedlog zakona zbog amandmana hrvatskih zastupnika kojim je vrijednost općeg boda povećana s 13,6 na 14,3 konvertibilne marke, odnosno na nešto više od sedam eura.

Navode da bi to urušilo mirovinski fond.

Očekuju od Vlade FBiH da uskoro u proceduru uputi novi prijedlog zakona.

U Domu naroda usvojen je još jedan amandman Kluba Hrvata, kojim su tražili da se primjena zakona odgodi za šest mjeseci. 

Bez saglasnosti o reformskim zakonima

“Treći pokušaj izjašnjavanja delegata Doma naroda o Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju pokazao je da među vladajućim strankama u Federaciji BiH ne postoji saglasnost o reformskim zakonima”, javila je Al Jazeerina reporterka Nataša Kovačev.

Prijedlog zakona je ranije odobrio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, ali nijedan, pa ni ovaj zakonski akt ne može stupiti na snagu bez podrške oba doma federalnog parlamenta.

“Zakon o Fondu PIO donosi velike promene u ovoj oblasti, pre svega podrazumeva da bi u roku od dve godine isplata penzija prešla na trezor, odnosno na federalni budžet. Donosi takođe i drugačiji sistem obračuna penzija po bodovnom sistemu koji bi, prema rečima direktora Fonda PIO, značio povećanje prosečne penzije u Federaciji BiH. Zakon o PIO fondu sastavni je deo paketa zakona koji su neophodni radi sprovođenja Reformske agende”, javila je Kovačev.

Izvor: Al Jazeera i agencije