Zakon o prodaji palestinske zemlje pooštren

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je pooštrio zakone o prodaji palestinske zemlje izraelskim doseljenicima, a kršenje zakona predviđa doživotni zatvor i prinudni rad.

Uprkos tome, Izraelci kupuju sve veći broj objekata u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Doseljenici kupuju stanove pretežno  u naselju Silwan.

Naselje Silwan privlačna lokacija

„Jeste li voljni da razgovarate s nama? Možemo li vas pitati zašto ste se doselili ovdje? Zašto želite živjeti ovdje?”, bila su pitanja koja je reporter Al Jazeere postavljao, ali uzalud.

Izvjestan broj izraelskih organizacija pokušava povećati broj Jevreja koji žive u okupiranom Istočnom Jerusalemu, a arapskim posrednicima često daju i mnogo više od tržišne cijene.

Na taj način uspijevaju zaobići palestinski tabu prodaje imovine Izraelcima.

 „Izraelske vlasti tvrde kako nemaju nikakve kontrole nad trgovinom privatnih nekretnina, poput onog u kojem je prodana ova zgrada. Ipak, ovdašnje stanovništvo s tim se ne bi složilo. Optužili su Izrael da aktivno podržava takve poslove”, javio je Al Jazeerin reporter Imtiaz Tyab iz Silwana.

U posljednja dva mjeseca, broj Jevreja koji živi u ovom dijelu Silwana se udvostručio, a Tahrir Muhesin je ovdje kupila kuću prije manje od godinu.

Ona i dvije kćerke žive ispod stana u koji su se doselili Izraelci.

Pitanje podijele Jerusalem ključno

 „Bili smo sretni što si najzad možemo priuštiti stan. Moja djeca sada žive u strahu. Sve vrijeme zaključavamo vrata”, kazala je stanovnica Silwana Tahrir Muhesin.

„Izraelske vlasti na Jerusalem gledaju kao na „nepodijeljeni glavni grad”, a palestinski lideri Istočni Jerusalem smatraju glavnim gradom buduće palestinske države.“ Tvrdi Nabeel Shaath iz Palestinske uprave.

On smatra da je  ovaj grad sastavni dio pregovora s Izraelcima o budućoj teritoriji palestinske države i da je to je veliko političko pitanje.”

Politika, zasad, nije uspjela spriječiti sve brže doseljavanje Izraelaca u ovaj dio grada.

Izvor: Al Jazeera