Zakon o uvredi jača autocenzuru novinara

Zakon koji uređuje građansku odgovornost za uvredu i klevetu jača autocenzuru u Makedoniji, smatraju novinari, te dodaju da političari koriste zakon da od novinara traže izvinjenja na prvim stranicama novina.

Novinari su bili spriječeni da izvještavaju iz Sobranja kada se usvajao budžet. Ova situacija, pokazuje istraživanje Reportera bez granica, dovela je Makedoniju na samo dno po slobodi medija u regiji.

Novinarka Meri Jordanovska poslala je poruku izvinjenja političarima na vlasti jer im postavlja pitanja o njihovoj imovini.

Preko društvenih mreža Facebook i Twitter makedonski novinari svakodnevno šalju stotine poruka Vladi, Sobranju i političkim partijama i ukazuju na apsurdnu situaciju u koju su dovedeni poslije usvajanja Zakona o građanskoj odgovornosti za uvredu i klevetu.

Umjesto da kod političara poveća prag prihvatanja javne kritike, on im je omogućio da traže izvinjenja od novinara.

Akcija izvinjenja

Tako se na prvoj strani dnevnih novina Utrinski vesnik urednica izvinila na zahtjev predsjednika Sobranja zbog teksta koji je objavljen.

„Gdje je istina, ako se mi izvinjavamo za sve i svašta, za nešto što smo rekli ili nismo rekli, čak i za nešto što smo pomislili reći, između redova“, pita Jordanovska.

To je motiviralo Sindikat novinara da počne akciju izvinjenja. Kažu da je donošenjem novog Zakona uvedena cenzura.

„Kod nas postoji slobodno tumačenje zakona. Jedno piše u zakonu, drugo se primjenjuje, treće je ono što sud sudi. Mi smo znali da će do ovoga doći i zato, kad se zakon pripremao, nismo učestvovali. Organizirali smo akciju izvinjenja da pokažemo apsurdnost cijele situacije“, kaže Dragan Antonovski iz ovog sindikata.

Prema Indeksu slobode medija u posljednjem izvještaju Reportera bez granica, Makedonija je na posljednjem mjestu od država u regiji. Najviše medijske slobode regiji postoji u Sloveniji, koja je na 35. mjestu. Makedonija je na 116. mjestu, što je za 22 pozicije lošije u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

Nepoštivanje standarda

Nedavno, novinar Naser Selmani i njegove kolege u Sobranju su bili spriječeni da izvještavaju o incidentima pri donošenju budžeta.

„Te slike trebaju otrijezniti neke glave u Makedoniji. Ako hoće da Makedonija bude demokratska država i ako se zalažu da se integrira u EU i NATO, te scene su neprihvatljive. Neka sjednu i sankcioniraju ljude koji su dali naredbu da novinari na silu budu spriječeni da rade svoj posao“, rekao je Selmani, inače predsjednik Udruženja novinara.

Uzrok novinarskoj krizi je, prema riječima Zorana Dimitrovskog, urednika najstarijih novina Nova Makedonija, u nepoštivanju osnovnih profesionalnih standarda.

„Vi možete biti provladini ili proopozicijski, za VMRO ili za SDSM, ali ne smijete da ne informirate o onome što se dešava na političkoj sceni. Ne smijete ignorirati mitinge opozicije. I obratno, ne smijete ignorirati aktivnosti vlasti s idejom da ćete na taj način legitimirati režim koji nije demokratski“, istakao je.

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska, koja se javila iz Skoplja, navodi kako makedonska Vlada „godinama iz budžeta određenim medijima isplaćuje novac za emitovanje vladinih reklama“.

„Iz Udruženja novinara kažu da iznosi nisu poznati i da se to radi na netransparentan način“, dodaje Smilevska.

Izvor: Al Jazeera