Oglasi

Zakonom protiv razlika u plaćama među spolovima

Radnici u njemačkim kompanijama s više od 200 zaposlenih imat će pravo znati koliko žene i muškarci na istim pozicijama zarađuju.
Muškarci, Žene, Ured, Kancelarija, Zaposlenici, PosaoZarada žena u Njemačkoj manja je za 21 posto od zarade muškaraca, što je lošije u odnosu na evropski prosjekMarko Prpić/Pixsell - Ilustracija

Njemačka vlada usvojila je u srijedu novi zakon koji će primorati kompanije da budu transparentnije u vezi s plaćama koje isplaćuju muškarcima i ženama u nastojanju da smanji jaz u zaradama između spolova.

Prema novim propisima, radnici u kompanijama s više od 200 zaposlenih imat će pravo znati koliko žene i muškarci na istim pozicijama zarađuju, prenosi Tanjug od agencije AFP.

Lošije od evropskog prosjeka

Kompanije s više od 500 zaposlenih također će morati objavljivati redovne zapisnike o platnoj strukturi kako bi pokazale da poštuju propise o jednakim plaćama.

Njemačka ministrica za ženska pitanja Manuela Schwesig pozdravila je zakon o transparentnosti plaća, okarakteriziravši ga kao "realan napredak" koji će pomoći milijunima žena u smanjenju jaza u primanjima.

Zarada žena u Njemačkoj manja je za 21 posto od primanja muškaraca, prema podacima tog ministarstva, što je lošije u odnosu na europski prosjek, koji iznosi 16,5 posto.

Izvor: Agencije