Žalba na puštanje okrivljenih za Ovčaru

Zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" dogodio se 21. studenoga 1991. godine (Nel Pavleti? / Pixsell)

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da će uložiti žalbu na odluku Apelacionog suda u Beogradu kojom je ukinut pritvor šestorici okrivljenih za sudjelovanje u ratnom zločinu na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u studenome 1991. godine.

Žalba će biti upućena Apelacionom sudu istog trenutka kada u Tužilaštvo stigne pismeni otpravak odluke, navodi se u priopćenju tužilaštva.

Tužilaštvo također podsjeća da su u pitanju osuđeni na maksimalne zatvorske kazne (od 20 godina) zbog sudjelovanja u zločinu nad najmanje 193 ratnih zarobljenika na Ovčari, kao i da je za taj zločin do sada optužilo 20 osoba, od kojih je 15 osuđeno na ukupno 207 godina zatvora.

Prekinuto izvršenje kazne

Okrivljenima za sudjelovanje u ratnom zločinu na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara prekinuto je izvršenje kazne od 20 godina zatvora i oni su pušteni da se brane sa slobode do nove pravomoćne presude Apelacionog suda u Beogradu.

Izvršenje kazne prekinuto je odlukom Apelacionog suda Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Ðorđu Šošiću i Miroslavu Ðankoviću.

Prethodno je Vrhovni kasacijski sud usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti njihovih branitelja, odnosno ukinuo pravomoćnu presudu i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Ukidanjem presude otpao temelj za pritvor i zatvor

Optuženi za zločin na Ovčari u pritvoru i zatvoru su bili od 2003. godine.

Glasnogovornica Apelacionog suda, Mirjana Piljić, rekla je Tanjugu da je ukidanjem presude otpao temelj za izdržavanje kazne zatvora, kao i da je sud procijenio da okrivljene ne treba dalje zadržavati ni u pritvoru.

Njima je izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta i obveza da se svakog ponedjeljka javljaju policijskoj stanici kojoj pripadaju po mjestu prebivališta, precizirala je Piljić.

Na odluku o ukidanju pritvora Tužilaštva za ratne zločine ima pravo uložiti žalbu u roku od tri dana.

Optuženo 20 osoba

U petak je posljednji dan javne sjednice Apelacionog suda na kojem se ponovno odlučuje po nalogu Vrhovnog kasacijskog suda.

Na nejavnom dijelu sjednice Apelacioni sud će izreći novu pravomoćnu presudu u tom slučaju.

Zločin na poljoprivrednom dobru “Ovčara” dogodio se 21. studenoga 1991. godine, kada su, prema optužnici, mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika.

Za ubojstvo više od 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih.

Od tog broja, njih 15 je pravomoćno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petero oslobođeno optužbi.

Izvor: Agencije