Žalbeni pretres Šešelju 13. decembra u Hagu

Vojislav Šešelj
Zaštićen sa svih strana, jer na vlasti su njegovi najbolji učenici, Vojislav Šešelj je dobio novi zamah (EPA)

Žalbeni pretres na suđenju Vojislavu Šešelju zakazan je za 13. decembar, prema rasporedu koji je izdalo žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizam ili MMKS).

Kako se navodi u saopštenju Mehanizma, pretres će početi uvodnim izlaganjem predsedavajućeg sudije, nakon čega će uslediti usmena argumentacija Tužilaštva i Šešelja u vezi sa žalbom, u slučaju da Šešelj prisustvuje pretresu.

Branilac u pripravnosti je, kako je navedeno, već imenovan kako bi se obezbedilo da Šešeljeva proceduralna prava budu poštovana u slučaju da on odluči da ne prisustvuje pretresu.

Presuda u prvoj polovini 2018.

Portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN-a u Hagu Helen Eglston rekla je prošlog meseca da očekuje da će Šešelju, koji je prvostepeno oslobođen svih optužbi, žalbena presuda biti doneta u prvoj polovini iduće godine.

Pretresno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja krivice po svih devet tačaka optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Optužnicom se navodi da je Šešelj, između ostalog, počinio ove zločine, uključujući i kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Tužilaštvo je 2. maja 2016. Mehanizmu podnelo svoju najavu žalbe na presudu pretresnog veća MKSJ.

Mehanizam je nadležan za žalbene postupke proistekle iz predmeta vođenih pred MKSJ za koje je najava žalbe podnesena 1. jula 2013. ili nakon tog datuma.

Čelnik Srpske napredne stranke Vojislav Šešelj nedavno je rekao da nakon 12 godina provedenih u Hagu i u situaciji kada nije dokazano nijedno krivično delo koje mu je stavljeno na teret ne namerava da se dobrovoljno odazove pozivu žalbenog veća, te da će u Haški tribunal ići samo ako ga “isporuče naprednjački režim i [predsjednik Srbije] Aleksandar Vučić”.

Izvor: Agencije