Žalbeni sud: Pistoriusu 13 godina zatvora

Pistorius se u zatvoru nalazi od jula 2016. nakon što je proglašen krivim za ubistvo djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine (EPA)

Vrhovni žalbeni sud Južnoafričke Republike povećao je zatvorsku kaznu Oscaru Pistoriusu, osuđenom za ubistvo, sa šest na 13 godina i pet mjeseci nakon što su nadležni organi utvrdili da je prvobitna kazna “šokantno blaga”.

Pistorius se u zatvoru nalazi od jula prošle godine nakon što je proglašen krivim za ubistvo djevojke Reeve Steenkamp 2013, prenosi Tanjug.

Osuđeni paraolimpijac nije prisustvovao izricanju kazne.

U kaznu će biti uračunate godine koje je Pistorius proveo u zatvoru.

On je 14. februara 2013. u Pretoriji ispalio četiri smrtonosna hica u Reevu Steenkamp, koja se nalazila u kupatilu nedaleko od spavaće sobe zajedničkog doma.

Tvrdio da je pucao u samoodbrani

Paraolimpijac je tokom cijelog sudskog postupka, koji je trajao tri i po godine, tvrdio da je djevojku “zamijenio s provalnikom i da je pucao u samoodbrani”.

Njegova opravdanja sud je u početku prihvatio te je Pistorius krajem 2015. pušten iz zatvora u kućni pritvor, godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva djevojke.

Tužioci su potom zatražili prekvalifikaciju ubistva iz nehata u ubistvo, što je sud i izrekao, ne precizirajući tada visinu kazne koju će Pistorius izdržavati.

Završno suđenje održano je polovinom juna 2016, kad je prvi put svjedočio otac ubijene djevojke Barry Steenkamp.

Pistorius je ušao u historiju kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno takmičio s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Izvor: Agencije