Oglasi

Zalihe nafte u SAD-u rekordne, cijene potonule

Zalihe u SAD-u ponovo su snažno porasle, za 8,2 miliona barela, na rekordnih 528,4 miliona barela.
Rast zaliha pokazuje da američke kompanije povećavaju proizvodnju nafteArhiva

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice potonule su više od osam posto jer su zalihe u SAD-u dosegle rekordne nivoe, a američki proizvođači i dalje povećavaju proizvodnju.

Na londonskom tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila je 51,37 američkih dolara, što je 8,1 posto manje nego sedmicu prije.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 9,1 posto, na 48,49 dolara.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom od srijede, kada je objavljeno da su sedmicu prije zalihe u SAD-u ponovo snažno porasle, za 8,2 miliona barela, na rekordnih 528,4 miliona barela.

Američke kompanije povećavaju proizvodnju

Rast zaliha pokazuje da američke kompanije povećavaju proizvodnju nafte, što umanjuje utjecaj smanjenja proizvodnje u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koje su krajem prošle godine dogovorile rezanje proizvodnje za gotovo 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini ove godine.

"Ne vidimo da je smanjenje proizvodnje najvećih proizvođača nafte u svijetu doista utjecalo na prevelike zalihe", kaže Gene McGillan iz kompanije Tradition Energy.

I dok se članice OPEC-a drže dogovora o smanjenju proizvodnje, SAD nije učesnik tog sporazuma, pa američke kompanije već duže vrijeme povećavaju proizvodnju iz škriljca, koja je bila neisplativa dok su cijene nafte bile niže od 50 dolara po barelu.

“Nagli pad cijena zbog gomilanja američkih zaliha pokazuje da tržište i dalje zabrinjava odnos ponude i potražnje”, kaže ekonomist NAB Groupa Phin Ziebell.

Američki proizvođači planiraju povećati proizvodnju sirove nafte u Sjevernoj Dakoti, Oklahomi i drugim područjima gdje se kao resurs koriste naslage škriljaca.

Osim toga, u petak je kompanija Baker Hughes izvijestila da je prošle sedmice broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za njih osam, što je već 18. rast u posljednjih 19 sedmica. Pritom je broj bušotinskih postrojenja dosegao 617, najviše od septembra 2015. godine.

Uteg za naftna tržišta

Visoke zalihe i povećana proizvodnja u SAD-u stoga i dalje ostaju uteg za naftna tržišta.

OPEC je nedavno najavljivao da bi dogovor o smanjenju proizvodnje mogao produžiti i u drugoj polovini godine kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.

No, prošle su sedmice iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, poručili američkim proizvođačima da ne bi trebali igrati na to da će OPEC nastaviti smanjivati proizvodnju kako bi neutralizirao povećanu američku proizvodnju iz škriljca.

Nije sigurno da će OPEC i dalje smanjivati proizvodnju, dok je američki proizvođači povećavaju.

"Pritisak na cijene nafte posljedica je zabrinutosti trgovaca da OPEC neće nastaviti rezove u proizvodnji. Trgovci su doista zabrinuti zbog toga, pa ne bih isključio ni rizik da cijene nafte ponovo padnu ispod 40 dolara po barelu", kaže Tony Scott, direktor u kompaniji BTU Analytics.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.