Zaljevske zemlje objavile ‘listu zahtjeva’ za Katar

Saudijska Arabija i druge zemlje koje su prekinule veze s Katarom izdale su listu zahtjeva za okončanje krize, među kojima je i gašenje mreže Al Jazeera i reduciranje odnosa s Iranom.

U listi s 13 zahtjeva, koju je Dohi predao Kuvajt, zemlje također traže da Katar prekine sve navodne veze s Muslimanskom braćom i drugim grupama, uključujući Hezbollah, Al-Kaidu i ISIL. 

Četiri države dale su Dohi rok od deset dana da ispuni zahtjeve, među kojima je i plaćanje neodređene sume novca u kompenzaciji. 

Zahtijevaju od Katara i da protjera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i s Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju, dok bi trgovina s Iranom bila dozvoljena po striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP, koji je imao uvid u taj dokument. 

Arapske zemlje traže i gašenje Al Jazeere i drugih katarskih medija, kao što su Arabi21, Rassd, Al Araby Al Jadeed i Middle East Eye.

Među zahtjevima se našlo i momentalno okončanje vojne saradnje s Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da će doći do gašenja turske baze u Kataru.

Ako Katar prihvati zahtjeve, kako se navodi, provjere o njihovom izvršenju radit će se jednom mjesečno tokom prve godine, zatim kvartalno u drugoj godini. 

U dokumentu se ne navodi šta će zemlje uraditi ako Katar odbije ovu listu.

Turski ministar odbrane Fikri Isik kaže da ova zemlja nema planove da razmotri postojanje vojne baze u Kataru te da bi svaki zahtjev za njeno zatvaranje bilo miješanje u odnose Ankare s Dohom. 

On je za televiziju NTV rekao da još nije vidio zahtjev za gašenje baze. 

U razgovoru za Al Jazeeru iz Washingtona Mohammed Cherkaoui, profesor na Univerzitetu “George Mason”, rekao je da bi naglasak trebao biti na posredovanju, ne na zahtjevima. 

“Iz perspektive rješavanja konflikta, ne bismo trebali analizirati bilo kakvu listu zahtjeva od druge strane.”

“Nadam se da će Kuvajćani, uz pomoć treće strane, imati diplomatski utjecaj da im pomogne da nađu pravi put iz ove krize.”

‘Nadamo se da će lista biti razumna’

Prije dva dana američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da se Washington nada da će Saudijska Arabija i zaljevski partneri uskoro predati Kataru “razumnu i provodivu” listu zahtjeva kako bi se riješila diplomatska kriza.

“Saznajemo da su Saudijci, Emiraćani, Egipćani i Bahreinci pripremili i koordinirali listu zahtjeva”, rekao je Tillerson.

“Nadamo se da će ta lista uskoro biti predočena Kataru te da će biti razumna i provodiva.”

Tillerson je dodao da SAD podržava pokušaje Kuvajta da posreduje u rješavanju krize.

Saudijska Arabija, Emirati, Bahrein, Egipat i znatan broj drugih država presjekli su diplomatske i ekonomske veze s Katarom 5. juna, optuživši Katar da podržava “terorizam” i Iran.

Katar odlučno odbija ove optužbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije