Zambo ribe u borbi protiv virusa Zika

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da se priprema za borbu protiv širenja pojave mikrocefalije u Latinskoj Americi, a koju povezuju s virusom Zika.

Strahuju da bi se mogla proširiti na Aziju i Afriku koje imaju najveću stopu rađanja na planetu. Pripremaju priručnik za trudnice i okupljaju stručnjake koji će raditi na definiranju mikrocefalije.

Još nema znanstvenih dokaza da je uzrok virus Zika, ali se vjeruje da su te dvije pojave usko povezane.

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila virus Zika globalnom zdravstvenom prijetnjom i pozvala na hitnu reakciju.

Ribe uništavaju populaciju komaraca

Jedno od mogućih rješenja nudi neobični lokalni program iz El Salvadora. Tamo živi riba koju nazivaju zambo. Omiljena su im hrana ličinke komaraca koji prenose Ziku.

Zdravstvena djelatnica Marielos Sosa otkrila je to prije tri godine, dok je očajnički pokušavala naći način sprječavanja širenja denga groznice u priobalnom selu San Diego.

Tada je pokrenula prvi program uzgoja riba zambo u El Salvadoru. Od tada one uništavaju lokalnu populaciju komaraca.

“Od 2012. do 2015. postigli smo sjajan uspjeh na lokalnom nivou. Nije bilo nijednog slučaja denge i uopće se ne plašimo virusa Zika. Ribe drže komarce pod kontrolom u ovoj zajednici”, objašnjava Marielos Sosa.

Kako su komarci nestajali, tako su skeptični stanovnici mijenjali mišljenje… Marielos Sosa i njezin tim mladih volontera sada isporučuju ribe u kuće i restorane. Redovito opskrbljuju i seosku školu.

“U školi je bilo mnogo komaraca, ali sada, kad imamo ribe u spremištima vode, nestali su. Ranije su djeca nosila hlače jer su ih komarci stalno ujedali. To se promijenilo”, objašnjava učiteljica Celia Serrano.

Vlada ima program

Sada, kad virus prijeti cijelom El Salvadoru, vlada je konačno počela obraćati pozornost na program i želi ga proširiti diljem ove zemlje koja godinama ima problema s bolestima koje prenose komarci.

Najbrže se razmnožavaju u spremištima vode uobičajenim u siromašnim zajednicama.

“Ljudi ne samo u ovoj zajednici, nego diljem Srednje Amerike, oslanjaju se na uskladištenu, stajaću vodu za pranje posuđa ili rublja jer svugdje vlada nestašica. A to znači da imaju idealno mjesto za razmnožavanje komaraca u vlastitim domovima”, javio je Al Jazeerin reporter John Holman.

Cilj programa nije samo smanjiti populaciju komaraca, nego i pomoći djeci da se sklone s ulica i od problema u jednoj od najopasnijih zemalja svijeta.

Volonter, 14-godišnji Carlitos Rodas najbolji je hvatač zamba u programu.

“Ovo mi doista pomaže da se držim dalje od nevolja. Fokusiran sam na ono što radim. Istovremeno pomažem zajednici”, kaže Carlitos.

A još jedna odlična stvar u vezi s tom ribom – kad se udebljaju hraneći se komarcima, mogu se jesti. Nesretan kraj za potencijalno jedno od najmoćnijih oružja u borbi protiv Zike.

Izvor: Al Jazeera