Zamjenica direktora CIA-e svjedočit će u slučaju mučenja

Haspel je, navodno, vodila tajni zatvor u Tajlandu, gdje je izvođena simulacija davljenja (AP)

Zamjenica direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA-e), koju je imenovao predsjednik Donald Trump, pozvana je na svjedočenje u slučaju protiv dva psihologa koja su osmislila tehnike ispitivanja koje mnogi smatraju mučenjem.

Ime Gine Haspel, koja je na poziciju došla ranije u februaru, pojavilo se na suđenju, zbog čega je sudija Justin Quackenbush bio prisiljen tražiti njeno svjedočenje.

Američka unija za građanske slobode tuži Brucea Jessena i Jamesa Mitchella, dva psihologa koja su razvila tzv. poboljšane tehnike ispitivanja, kao što je simulacija davljenja.

Advokati Jessena i Mitchella tražili su svjedočenje Haspel na sudu nakon što ih je Trumpova administracija obavijestila da to “neće odobriti”.

“Gospođa Haspel bila je uključena u događaje koji se ne navode u slučaju Sulaimana Abdula Salima, Mohameda Ahmeda Ben Souda, Obaida Ullaha i Gula Rahmana”, napisao je Brian Paszamant, jedan od advokata.

Tajni zatvor u Tajlandu

Rahman je preminuo u novembru 2002. godine u tajnom zatvoru u Afganistanu, koji je vodila CIA.

Haspel je, navodno, vodila tajni zatvor u Tajlandu, gdje je nad članom Al-Kaide Abu Zubaydahom 83 puta izvedena simulacija davljenja.

Također je, navodno, napisala naredbu da se videosnimci toga unište 2005. godine.

Salim i Ben Soud nikad nisu optuženi za neki zločin i sada su slobodni.

Sporne tehnike ispitivanja uključuju bacanje zatvorenika na zid, smještanje u kutije oblika mrtvačkog sanduka, izlaganje ekstremnim temperaturama, izgladnjivanje, vezivanje lancima u stresne položaje danima kako bi im se nanio bol i onemogućio san, kao i ozloglašeno “simulirano davljenje”.

Psiholozi su priznali da su upotrebljavali teške tehnike ispitivanja, ali su odbacili tvrdnje da je riječ o mučenju i ratnim zločinima.

Izvor: Agencije