Zamjenik ministra: Čahure iz napada u Parizu su iz BiH

Municija koja je korištena u napadu u Parizu nalazi se skoro u svakom drugom domaćinstvu u BiH, kaže Živko Marjanac (AP)

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Živko Marjanac potvrdio je da čahure koje su pronađene nakon napada na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu imaju oznake “IK”, što je skraćenica za fabriku municije Igman iz Konjica” te da je ta municija proizvedena 1986. godine.

Marjanac je rekao da se ta municija nalazi u skladištima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i “skoro u svakom drugom domaćinstvu”.

Dodao je kako “ne može reći da je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine odgovorno za sva dešavanja van Bosne i Hercegovine, već policijske strukture, prije svega Granična policija, Agencija za istrage i zaštitu i ostali koji kontrolišu granicu”, navodeći da Ministarstvo odbrane ne može spriječiti izlazak municije iz Bosne i Hercegovine.

Glasnogovornica Ministarstva odbrane Uma Sinanović je za Al Jazeeru kazala da ako postoje navodi da je ta municija porijeklom iz Bosne i Hercegovine to ne znači da je ona vlasništvo Ministarstva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Kada se kaže da je municija iz Bosne i Hercegovine, onda se aludira na sistem odbrane, ali nije moguće da je ona izašla iz naših skladišta od kako postoji jedinstveno Ministarstvo [odbrane] od 2004. godine, jer nije vršena nikakva prodaja naouržanja i municije”, kazala je Sinanović.

Popis naoružanja još traje

Marjanac je podsjetio da je fabrika Igman iz Konjica bila u sastavu bivše JNA i da je municijom snabdijevala garnizone od Slovenije do Makedonije, kao i da je izvoznik u SAD i sve zemlje Evrope.

“Pitanje je odakle je ta municija?”, rekao je Marjanac novinarima u Banjoj Luci.

Marjanac je podsjetio kako popis naoružanja u Bosni i Hercegovini još traje i da bi taj proces uskoro trebao biti završen.

U napadu na redakciju lista Charlie Hebdo u Parizu, koji se dogodio 7. januara, ubijeno je 12 osoba, dok je u akcijama koje su uslijedile nakon toga život izgubilo još pet Francuza.

Osumnjičeni za napad, braća Said i Cherif Kouachi, ubijeni su dva dana kasnije u akciji francuske policije.

Bh. mediji ranije su pisali kako je u napadu na redakciju satiričnog lista korištena municija koja potiče iz Bosne i Hercegovine.

Prenesena je fotografija čahure iz Bosne i Hercegovine, na kojoj je utisnuta oznaka “IK 86”, što, prema svjetskom šifrarniku za municiju, ukazuje da je proizvedena 1986. godine u fabrici municije Igman iz Konjica.

Turska odbacuje povezanost

Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini odbacila je navode objavljene u nekim od bh. medija prema kojima oružje i municija koje neke turske firme kupuju u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine bivaju dostavljeni terorističkim grupama.

“Poznat je jasan i odlučan stav Turske u borbi protiv terorizma. Nijedna teroristička, niti njoj bliska organizacija nema podršku Vlade Turske. Naša zemlja je na krajnje nedvosmislen način reagirala i na mučni teoristički napad u Parizu, 7. januara ove godine”, saopćeno je iz Turske ambasade u Sarajevu.

U okviru bliskih odnosa koje imaju Turska i Bosna i Hercegovina, navode, postoji i dugogodišnja saradnja na polju namjenske industrije i, s vremena na vrijeme, u Tursku se uvoze proizvodi iz Bosne i Hercegovine.

Međutim, kako je saopćeno, uvezeni proizvodi se nipošto ne koriste na način koji je opisan u neosnovanim vijestima.

Izvor: Al Jazeera i agencije