Zanimljive brojke uoči kvalifikacija za SP 2018

Gibraltar će prvom utakmicom kvalifikacija zamijeniti Lihtenštajn na mjestu države učesnice borbe za SP s najmanje stanovnika u Evropi (Reuters)

Za nekoliko dana počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje će za dvije godine organizirati Rusija, a Svjetska nogometna asocijacija ponudila je zanimljiv statistički prikaz predstojećeg kvalifikacijskog ciklusa.

32.000 – Toliko ima stanovnika Gibraltar- koji će prvom utakmicom kvalifikacija zamijeniti Lihtenštajn (37.000) na mjestu države učesnice borbe za SP s najmanje stanovnika u Evropi.

Poređenja radi, Urugvaj je južnoamerička država s najmanje stanovnika, a osvojio je dvije titule svjetskih prvaka te rekordnih 15 naslova osvajača Copa Americe.

Istina, Urugvaj broji 3,3 miliona stanovnika.

100 – Ovo je postotak učinka reprezentacije Bugarske protiv Luksemburga. Bugari su slavili u svih 12 međusobnih susreta s Luksemburžanima, koji nisu postigli gol u posljednjih osam sati i 40 minuta utakmica s balkanskim rivalima.

80 – Ponovo je riječ o procentu – 80 posto kvalifikacijskih kampanja Ukrajina je završila kao drugoplasirana u grupi, da bi bila eliminirana u doigravanju.

Jedini Mundijal na koji su se plasirali je onaj 2006. godine u Njemačkoj, kada su bili prvi u grupi s, između ostalih, Turskom, Danskom i Grčkom.

Ukrajince su u doigravanju 1997. godine izbacili Hrvati sa 3:1, potom Nijemci 2002. godine sa 5:1, Grci 2009. godine s minimalnih 1:0 te Francuzi 2013. godine sa 3:2, iako je Ukrajina u prvom meču kod kuće slavila sa 2:0.

53 – Ova impresivna cifra se odnosi na niz mečeva bez poraza nogometne reprezentacije Španije u okviru kvalifikacija za SP.

“Furija” je posljednji put izgubila 1993. godine u Danskoj (0:1), a od tada je nanizala 41 pobjedu i 12 remija.

Njemačka i Holandija su u kvalifikacijama za SP neporažene od 1. septembra 2001. godine kada su ih savladale Engleska (1:5) i Irska (0:1).

Od tada su Holanđani upisali 29 pobjeda i tri remija, a Nijemci 18 pobjeda i pet mečeva bez pobjednika.

23 – I ovdje je riječ o Španiji, a to je zbroj golova u šest susreta s Lihtenštajnom.

Naravno, sve su pobjede u pitanju, a najbolji strijelac je David Villa, koji je u sedam navrata (četiri utakmice) savladao golmana ove male evropske države.

16 – Evropski rekord od 16 uzastopnih nastupa na svjetskim prvenstvima drži reprezentacija Njemačke, a slijede je Italija (14), Španija (10), Engleska i Francuska (po pet) i Portugal (četiri).

8 – Tri golmana na listi reprezentacije Švedske sakupila su ukupno osam nastupa u nacionalnom dresu, zanemariva cifra u odnosu na 125 mečeva koliko je odigrao dugogodišnji “broj 1” Andreas Isaksson.

On je jedan od šest članova skandinavske reprezentacije koji su se oprostili od državnog dresa nakon ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Francuskoj – ovaj sekstet je zajedno sakupio 464 nastupa za Švedsku.

7 – Michail Antonio, jedini novajlija na spisku novog selektora Engleske Sama Allardycea, prije sedam godina je igrao u sedmom rangu engleskog nogometa.

Tada je igrao za tim Tooting & Mitcham United.

Od tada je ovaj veznjak često mijenjao sredinu, pa je bio član Readinga, Cheltenham Towna, Southamptona, Colchester Uniteda, Sheffield Wednesdaya i Nottingham Foresta, prije nego što je prije godinu dana dobio priliku zaigrati u Premier ligi, i to za West Ham.

Ovaj 26-godišnjak nada se kako će se pridružiti listi imena koji su od amatera stigli do reprezentacije, a to su uradili prije njega Chris Waddle, Stuart Pearce, John Barnes, Kerry Dixon, Steve Bull, Dave Beasant, Andy Gray, Ian Wright, Les Ferdinand, Warren Barton, Stan Collymore, Kevin Phillips, Steve Guppy, Ben Foster, Chris Smalling i Jamie Vardy.

Oni su ranije radili kao zidari, mehaničari, električari, vodoinstalateri te punitelji polica u supermarketima, a dio vremena su provodili na nogometnim terenima.

6 – Šest sati je je vremenski period u kojem je Soren Lerby igrao za dansku reprezentaciju u kvalifikacijama za SP 1986. godine u Meksiku, a potom za Bayern protiv Bochuma u osmini finala Kupa Njemačke.

Dancima je trebala pobjeda na gostovanju protiv Irske i selektor Sepp Piontek odbio je zamijeniti Lerbyja – uprkos galami menadžera Bayerna Ulija Hoenessa, koji je bio pored terena – sve dok Danci nisu poveli sa 3:1 u 57. minuti.

Čim je izašao sa terena i presvukao se, Lerbyja je Hoeness s policijskom pratnjom ispratio do aerodroma, odakle je privatnim avionom prebačen u Njemačku, a Porscheom u Bochum.

Kada su stigli na dva kilometra od stadiona, naišli su na saobraćajnu gužvu, pa je Lerby trčao ostatak puta. Ušao je u igru na poluvremenu, pomogao Bayernu da izbori remi 1:1, postigao gol u pobjedi u revanšu, a potom imao zapaženu ulogu u pobjedi nad Stuttgartom od 5:2 u finalu sezone.

Danska je na kraju u irskoj prijestolnici Dublinu slavila sa 4:1 i izborila plasman na SP.

4 – Kosovo debitira u kvalifikacijama duelom s Finskom, a u prvi meč dolazi sa serijom od četiri meča bez poraza, od čega su tri pobjede.

Bivši reprezentativac Švicarske Albert Bunjaku postigao je tri gola u četiri nastupa za Kosovo.

1 – Norveška je tek jednom pobijedila Njemačku u 19 mečeva – no, to se desilo u posljednjem susretu ova dva tima.

Igrali su prijateljsku utakmicu 2009. godine i tako je okončana serija od sedam uzastopnih poraza Norvežana od Nijemaca.

Izvor: FIFA