Zapad kritikuje: Za neslaganje s Erdoganom prijeti zatvor

Turska je započela pregovore s EU-om još u oktobru 2005. (Reuters)

Evropski parlament hoće da zamrzne “neiskrene” pregovore o učlanjenju sa Turskom, o tome se glasa na današnjoj sjednici, a ukoliko Turska ponovo uvede smrtnu kaznu, to bi definitivno značilo kraj pregovora sa EU, navodi Deutsche Welle.

“Htjeli smo da posjetimo potpredsjednika partije HPD koji se nalazi u zatvoru i to u samici. Zatvor se nalazi sjeverno od Istanbula u pravcu granice sa Bugarskom. Ali nekoliko stotina metara prije cilja zaustavila su nas policijska vozila. Policajci naoružani mašinkama jasno su nam stavili do znanja da ne možemo dalje”, izvijestio je tokom debate u Strazburu socijaldemokrata Arne Lietz.

Ovaj europarlamentarac konstatovao je “masovna otpuštanja, zatvaranje novinskih agencija, zabranu rada 375 nevladinih organizacija”.

“Svim kritičarima vlade u međuvremenu prijeti opasnost da budu uhapšeni”, naveo je Lietz.

DW navodi da je predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu zapanjujuće brzo uspjelo da uguši otpor u redovima vojske, da je dosadašnja ravnoteža moći i vlasti uništena i da je, za Lietza, Turska već postala diktatura.

“Strpati opoziciju u zatvor i oduzeti joj pravo glasa, isključiti medije i minirati civilno društvo – sve su to znakovi, koji definišu pojam diktature”, rekao je Lietz.

Navodi se da je povjerenica za pitanja Turske u Evropskom parlamentu Kati Piri protekle sedmice htjela da se sastane sa predstavnicima turske Vlade u Ankari, ali je morala da otkaže svoje putovanje, jer turska strana nije htjela s njom da razgovara.

Zamrzavanje pregovora

DW navodi da to ne čudi s obzirom na ledeni doček, koji je prethodno doživio njemački šef diplomatije Frank Walter Steinmeier.

Sada se Kati Piri zalaže za zamrzavanje pregovora o učlanjenju sa Turskom.

Njemački radio ju je pitao “misli li ona da s tim može da ostavi utisak na predsjednika Erdogana?”, a poslanica iz redova socijaldemokrata, koja dolazi iz Holandije, odgovorila je da “ne misli” i da “nema takvih iluzija”.

“Ali s obzirom na hapšenje deset poslanika turskog parlamenta, odvođenje u zatvor 155 novinara i na desetine hiljada žrtava čistki, mislim da Europa mora adekvatno da se pozicionira. Mogućnost za razgovore sa Turskom treba zadržati ali nastavak pregovora sa EU nije vjerodostojan ako imamo posla sa poimanjem demokratije i pravne države, koje se dijametralno udaljava od našeg shvatanja”, navela je Piri.

DW navodi da među poslanicima u Evropskom parlamentu postoji široki konsenzus da se zamrznu pregovori sa Turskom.

S tim se slažu i konzervativci i socijaldemokrati i zeleni.

Rebecca Harms kaže da razvoj situacije u Turskoj nema više nikakve veze sa pravnom državom. Bilo kakvo neslaganje sa Erdoganom je razlog za politički progon, hapšenje i otpuštanje. Pa ipak, šefica Kluba poslanika Zelenih u EP strastveno se zalaže da se i dalje traži dijalog sa Turskom.

“Ne smijemo srušiti sve mostove sa Turskom”, ocjenjuje šefica Zelenih.

Drugi poslanici smatraju ovaj stav preblagim.

“Pregovori o učlanjenju Turske u EU su već godinama neiskreni”, izjavio je liberal Alexander von Lambsdorff.

A šef Kluba poslanika liberala u Evropskom parlamentu Guy Verhofstadt ukazuje da je EU suočena sa gubitkom povjerenja ako nastavi gajiti “iluziju pregovora o učlanjenju sa jednim sve autoritarnijim sistemom”.

Odluka u decembru

Koliko god da je Evropski parlament odlučan da zamrzne pregovore o učlanjenju, vlade članica EU će o tome odlučivati tek na samitu u decembru. O tome kakvo je njihovo raspoloženje, govori izjava Visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Federice Mogherini. Ona je upozorila na opasnost okončanja pregovora o učlanjenju, rekavši da bi EU na taj način izgubila mogućnost utjecaja na Tursku.

Navodi se da slično razmišlja i komesar za proširenje Johannes Hann. “Turska se godinama udaljava od EU”, primjećuje on i dodaje da kod zemalja članica EU trenutno “ne vidi volju da uvedu drastične mjere prema Turskoj”.

DW navodi da iza toga stoje geopolitički interesi i razlozi. Turska je kao članica i partner u NATO-u važna za stabilnost na Bliskom istoku i Evropi i ima interes da se pridržava dogovora o izbjeglicama.

Vlade zemalja članica EU odlučuju prije svega pragmatično – Erdogan im je potreban, koliko god se ponašao diktatorski. Pa ipak, “crvena linija” je jasno definisana: Ukoliko Turska ponovo uvede smrtnu kaznu, to bi značilo kraj pregovora sa EU. Do tada se vlade zemalja članica EU uzdaju u princip nade.

A Evropski parlament će na sjednici u Strazburu glasati o zamrzavanju pregovora o učlanjenju sa Turskom, naglašavajući da se na prvo mjesto ipak moraju staviti evropske vrijednosti, demokratija i pravna država, zaključuje DW.

Izvor: Agencije