Zapad mora zaštititi Al Jazeeru

Regionalna Al Jazeera se kvalifikovala među najpouzdanije i najrelevantnije medije u zemljama bivše Jugoslavije, smatraju kolege (AP)

Bez slobode mišljenja i izražavanja misli – govora, ako vam je draže – nema nikakve slobode. Ono o čemu ne smijete misliti i govoriti može biti ugodno, može biti predstavljeno kao za vas korisno. Može čak biti i vrlo lukrativno. No to nije sloboda. To je ono što je neko drugi, svojom slobodnom voljom, za vas namijenio.

Sloboda govora ne može biti predmet trgovine. Jer onda kada slobodu govora trampite za nešto drugo, trampili ste zlato za đinđuve: vi nemate više ništa.

Zahtjevi za unifikacijom mišljenja i govora, u ma kako šarene papire bili upakovani, uvijek su logika totalitarnog režima na djelu. U nacističkoj Njemačkoj to su zvali: gleichschaltung. Svi trebaju misliti kao jedan, a jedan je vođa.

Evropa i zapadne demokratije su, kao što znamo, osjetljive na totalitarne režime i odlučne u praksi osude njihovih nedemokratskih praksi. Osim, naravno, kada tim režimima prodaju oružje i sa njima imaju razgranate poslovno-političke interese.

Muzej napuštenih evropskih vrijednosti

Zahtjev da se ugasi Al Jazeera stoji u suprotnosti sa svim evropskim (čitaj: zapadnim) vrijednostima. Ako Evropa nema namjeru postati, kako je to Viktor Ivančić lucidno primijetio, muzej napuštenih evropskih vrijednosti, onda bi Evropa svoje vrijednosti morala braniti.

Da je bilo kome, bilo gdje u Evropi, isporučen politički ultimatum koji podrazumijeva gašenje medija, sa visokih političkih adresa i iz razgranate mreže profesionalnih branitelja ljudskih prava stigla bi brza osuda, koja bi odjeknula do neba.

Čak i kada je 30. maja 1992. godine Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zbog njene uloge u ratu u Bosni i Hercegovini, uveo sankcije Miloševićevoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, te sankcije nisu podrazumijevale gašenje Radio-televizije Srbije. Iako je Miloševićev RTS bio fabrika laži, vojno-propagandno oruđe, ukratko: glasilo genocida. Svijet bez takvog RTS-a bio bi bolje mjesto.  

Al Jazeera je i evropski medij

Da li postoji neko ko zaista misli da bi medijska scena Jugoistočne Evrope bila bolja bez profesionalnog i balansiranog izvještavanja Al Jazeere? Čime dolazimo do važne činjenice: Al Jazeera jeste i evropski medij. I to medij koji ima vrlo važnu ulogu u vrlo trusnom području Evrope.

Da li bi stanje medijskih sloboda i demokratskih praksi na Bliskom istoku bilo bolje ako bi došlo do gašenja Al Jazeere? Nije li posve jasno da bi to bio džinovski korak unazad?

Ako je sloboda govora univerzalna vrijednost, takva – univerzalna – mora biti i njena odbrana.

Time stižemo do temeljnog političkog pitanja Zapada danas: koliko Zapadu vrijede njegove vrijednosti?

Solidarnost i politički odgovor

Govoreći o Haitiju, gdje su francuski robovi, inspirisani vrijednostima Francuske revolucije, izborili slobodu i nezavisnost od Francuske, da bi potom bili prisiljeni da svojim bivšim vlasnicima plaćaju odštetu za finansijski gubitak koji su ovi pretrpjeli – odštetu čija je godišnja rata iznosila i 80 posto budžeta Haitija – Luis Sala Molins je primijetio kako su “evropski filozofi Prosvjetiteljstva bili protiv ropstva, osim tamo gdje je ropstvo zaista postojalo”.

Hoće li Zapad danas štititi medijske slobode svuda, osim tamo gdje su brutalno i skandalozno ugrožene?

Pritisak na Al Jazeeru zahtijeva profesionalnu solidarnost i nedvosmislen politički odgovor (jasan barem koliko je jasna saučesnička ćutnja Ujedinjenih nacija): Ne, to ne može.

Al Jazeera se danas nalazi u situaciji u kojoj se niti jedan medij u današnjem svijetu (ukoliko, a da ja to nisam primijetio, cinizam i neskriveni makijavelizam u međuvremenu nisu postali zvanična globalna ideologija) ne smije nalaziti. Oni koji računaju da bi se u slučaju Al Jazeere mogao napraviti izuzetak od pravila, jer bi to njima donijelo opipljivu kratkoročnu korist, zaboravljaju da ono što se dopusti kao izuzetak, ubrzo postaje pravilo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera