Zapad od UN-a traži sankcije Siriji zbog hemijskog oružja

Sirijske snage su u dva napada u toj zemlji koristili hemijsko oružje, pokazala istraga UN-a (AP)

Velika Britanija i Francuska pozvale su Ujedinjene narode da uvedu sankcije Siriji nakon što je istraga UN-a utvrdila da je sirijski režim izvodio napade hemijskim oružjem.

Britanski i francuski ambasadori pri UN-u okarakterizirali su upotrebu hemijskog oružja protiv civila kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, prenosi AFP.

Američka ambasadorica Samantha Power nije precizirala koje mjere će biti preduzete, ali je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da djeluje brzo kako bi odgovorni za upotrebu hemijskog oružja “platili”.

Istraga UN-a i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja pokazala je prošle sedmice da su sirijske snage u dva napada u toj zemlji koristili hemijsko oružje.

‘Političko rješenje’

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault pozvao je ranije ove sedmice Rusiju da osudi sirijski režim zbog upotrebe hemijskog oružja, a prije zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a o ovoj temi.

“Prije nekoliko dana razgovarao sam s našim kolegom [ruskim ministrom vanjskih poslova] Sergejem Lavrovom i zaključili smo da nema drugog rješenja za sirijski sukob do političkog”, rekao je Ayrault novinarima tokom boravka u Njemačkoj.

“Za to su potrebni transparentnost i jasni satvovi. Ne vidim zašto danas ne bismo osudili upotrebu hemijskog oružja”, dodao je.

No, Moskva sve do sada nije htjela osuditi svog saveznika, istaknuvši da mora proučiti “veoma zamršene” dokumente i upozorivši na “prenagle zaključke”.

Rusija može u načelu uložiti veto na svaku inicijativu Vijeća sigurnosti UN-a u sankcioniranju svog sirijskog saveznika, kao što je učinila već nekoliko puta od početka sirijskog rata 2011. godine.

Rusija: Nema ‘otisaka’

Rusija je prije objavljivanja izvještaja tvrdila da nema službenih dokaza o odgovornosti Damaska.

Rusija je u utorak izrazila sumnju u zaključke UN-ova izvješća u kojemu se njezina sirijskog saveznika optužuje za hemijske napade.

Istražitelji su pronašli “oružje kojim je zločin počinjen”, ali “na njemu nema otisaka”, rekao je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin novinarima nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata posvećene raspravi o tom izvještaju podnesenom prošle sedmice.

“Postoji još određeni broj pitanja koja se moraju pojasniti prije nego prihvatimo zaključke izvještaja”, ocijenio je, kako prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama koje traži Zapad, istaknuo je da se u izvještaju ne govori o “osobama koje treba sankcionirati, nema imena, pojedinosti, otisaka…”

Spomenuo je mogućnost “produženja i proširenja mandata” istražne komisije nazvane Joint Investigative Mechanisme.

Damask odbija izvještaj

Njegov jednogodišnji mandat istječe krajem septembra.

“JIM je, sve u svemu, korisno oruđe”, rekao je.

Zaključke je odbio i sirijski ambasador pri UN-u Bashar Ja'afari, rekavši da im “u cjelosti nedostaju materijalni dokazi [koji bi potvrdili] da je upotrijebljen plin hlor, bez obzira na prikupljene uzorke i na medicinske izvještaje”.

Sirijska Vlada upozorava da je riječ o “manipulaciji u političke svrhe”, ali ocjenjuje da treba nastaviti istragu o navodnim slučajevima hemijskog napada spomenutim u izvještaju.

Izvor: Agencije