Ubijena četiri Palestinca, izraelska vojska zatvorila Ramallah

Napetost na palestinskim teritorijama porasla je kada je Donald Trump jednostrano priznao Jerusalem za glavni grad Izraela (EPA)

Izraelske snage ubile su četiri Palestinca u odvojenim operacijama u protekla 24 sata na okupiranoj Zapadnoj obali, a vojska Izraela saopćila je da je grad Ramallah zatvorena vojna zona. 

Zatvaranje grada je proglašeno nakon pucnjave u blizini ilegalnog naselja Ofra istočno od Ramallaha. Nepoznati Palestinac ubio je dva izraelska vojnika i pobjegao u automobilu, prenijele su lokalne novinske agencije. 

Haaretz prenosi navode očevidaca da je muškarac izašao iz vozila na Putu 60, pucao i onda pobjegao. Dodaje se kako su ranjene osobe prebačene u Medicinski centar Shaare Zedek u Jerusalemu.

Izraelski vojni radio je kazao kako je “Palestinac pucao na autobusku stanicu, ubio dvije, teško ranio jednu i povrijedio još nekoliko osoba”.

„Kada smo došli na lokaciju, vidjeli smo četiri mlade osobe sa ranama od vatrenog oružja kod stanice“, naveo je ljekar sa mjesta napada Shalom Galil i dodao kako su muškarac i žena sa po 20 godina prebačeni u bolnicu i u teškom su stanju.

Današnji incident se desio južno od nelegalnog naselja Ofra, gdje je u nedjelju ranjeno šest osoba, dok je podlegla beba koja je rođena nakon što je njezina majka ranjena u napadu.

Razdvojene operacije

Ranije je objavljeno kako su izraelske snage u racijama na Zapadnoj obali ubile tri Palestinca, objavile su u četvrtak vlasti Izraela, prenosi Anadolija.

U saopćenju izraelske vojske navodi se da je ubijen Palestinac koji je bio tražen zbog navodne pucnjave u naselju Ofra, na Zapadnoj obali.

Vojska ga je identificirala kao 29-godišnjeg Saleha Omara Barghoutija iz sela Kobar.

Dodali su kako su uhapšene i četiri druge osobe koje se dovode u vezu s pucnjavom.

Izraelska sigurnosna agencija Shin Bet također je objavila da je ubijen Palestinac u izbjegličkom kampu Askar u Nablusu ,na sjeveru Zapadne obale.

Napetost na palestinskim teritorijima

Ubijen je Ashraf Nawla, kojeg su izraelske vlasti optužile za oružani napad na naselje Burkan, u blizini Nablusa, u kojem su ubijena dva izraelska doseljenika.

U saopćenju Shin Beta se ističe da je Nawla ubijen u razmjeni vatre pri pokušaju da ga uhapse.

Snage Izraela ubile su još jednog Palestinca, koji je navodno izbo dva izraelska policajca u istočnom Jerusalemu.

Policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld kazao je da su obojica policajaca lakše povrijeđena.

Napetost na palestinskim teritorijama, koje su pod izraelskom okupacijom, porasla je prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Trump jednostrano priznao Jerusalem za glavni grad Izraela.

Izvor: Agencije