Zapaljena zgrada Šerijatskog suda u Nigeriji

Nezadovoljna rulja nastavila je sa protestom koji se raširio na cijeli Kano (EPA)

Građani su zgradu suda spalili nakon što je u javnost procurila informacija da je na slobodu pušten jedan vjerski službenik koji je bio optužen za uvredu poslanika Muhameda.

Stotine razjarenih građana Nigerije na sjeveroistoku zemlje, zapalili su zgradu Šerijatskog suda tražeći od njega da kazni vjerskog službenika optuženog za uvredu poslanika Muhameda, javlja Anadolija. 

Sporni vjerski službenik, Abdul Inyas, vođa je sufijske sekte Tijaniyyah. On se tereti za uvredu poslanika Muhameda, a tačnije za to što je kazao da “Bog nije poslao Muhameda kao svog poslanika te da je njegova sekta iznad Poslanika”.

Eskalacija protesta

Problem je nastao kada su građani saznali da je visoki šerijatski sud Rijiyar Lemo, potajno oslobodio optuženog Inyasa.

Oko pet hiljada demonstranata, uglavnom mladih ljudi, okupilo se pred zgradom suda koju su zapalili. Nezadovoljna rulja nastavila je sa protestom koji se kasnije raširio na cijeli Kano, grad u kojem je smješten pomenuti sud. Napadnut je i stan sufijskog vođe.

Policija u Kanou ostala je nemoćna pred demonstrantima, a ostali građani su se vidno uznemirili. Posljednji put u Nigeriji protesti ove vrste izbili su 2006. godine, kada je danski karikaturista napravio karikaturu poslanika Muhameda. Tada je poginulo 15 ljudi, uglavnom kršćana.

Izvor: Agencije