Zarif: Čudna koincidencija Rouhanijeve posjete i navodnog napada

Teheran je spreman sarađivati sa svima kako bi se otkrilo što se krije iza mračne operacije, rekao je Mohammad Javad Zarif (EPA)

Iran je spreman surađivati sa svim relevantnim stranama kako bi se otkrilo kakva je to “operacija pod lažnom zastavom”, nakon što su belgijske vlasti objavile da je jedan iranski diplomat uhapšen pod sumnjom da je planirao bombaški napad u Francuskoj.

“Baš lijepo: upravo u trenutku kada počinjemo [Rouhanijev] predsjednički posjet Europi pojavljuju se navodi o iranskoj operaciji, a njeni ‘planeri’ se hapse”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru.

Istaknuo je da Iran “nedvosmisleno osuđuje svako nasilje i terorizam bilo gdje” te naveo kako je službeni Teheran “spreman surađivati sa svima kako bi se otkrilo što se krije iza mračne operacije”.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani doputovao je u Europu, gdje će službeno posjetiti Austriju i Švicarsku, navodi Reuters.

Rouhanijeva diplomatska inicijativa

Prethodno je belgijsko tužiteljstvo priopćilo da je tamošnja policija privela bračni par iranskog porijekla, osumnjičen za pripremanje terorističkog bombaškog napada na skupu jedne iranske opozicijske političke grupacije u Francuskoj.

Navedeno je i kako su privedena tri osumnjičena suučesnika, kao i da je neimenovani iranski diplomat sa sjedištem u Beču uhapšen u Njemačkoj u vezi s tim slučajem.

Rouhani će tokom dvodnevnog posjeta Austriji i Švicarskoj s tamošnjim dužnosnicima razgovarati o nastojanjima da se zadrži nuklearni sporazum koji je Trumpova administracija napustila.

Švicarska od 1980. godine drži “mandat sile zaštitnice” u ime SAD-a u Iranu, a nedavno je postala posrednik između Irana i Saudijske Arabije, prenosi AP.

Izvor: Agencije