Zarif: Evropa treba potaknuti Trumpa da provede nuklearni sporazum

Trump će 12. maja saopćiti hoće li SAD ponovo uvesti sankcije Iranu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif poručio je u ponedjeljak da bi evropske zemlje trebale potaknuti američkog predsjednika Donalda Trumpa da provede nuklearni sporazum.

On je posredstvom društvene mreže Twitter naveo da ne postoji neki drugi sporazum koji bi zamijenio postojeći nuklearni sporazum, koji su postigli Iran i šest svjetskih sila.

“Predsjednik Francuske Emmanuel Macron tačno je rekao: ne postoji plan B za nuklearni sporazum. Ili sve ili ništa. Evropski čelnici ne bi se smjeli zadovoljiti time što Trumpa podstiču da i dalje zadrži nuklearni sporazum nego bi morali napraviti korak kako bi ga i proveo”, naveo je iranski šef diplomatije.

Trump će 12. maja saopćiti hoće li SAD ponovo uvesti sankcije Iranu.

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka – postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim je iranski nuklearni program ograničen u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

IAEA: ‘Iran provodi sporazum’

Međunarodna agencija za atomsku eneriju saopćila je da je nuklearni sporazum s Iranom znatno poboljšao pristup toj zemlji.

Cornel Seruta, visoki zvaničnik IAEA-e, izjavio da je “Iran sada predmet najoštrijeg režima nuklearne verifikacije i provodi svoje obaveze povezane s nuklearnim sporazumom” na osnovu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije iz 2015. godine.

Američki saveznici i suparnici u ponedjeljak su izrazili podršku sporazumu, jačajući poziciju francuskog predsjednika Macrona kod američkog predsjednika Trumpa da nema “plana B” za iranski nuklearni sporazum, javlja Reuters.

JCPOA “i dalje je najbolji način osiguranja isključivo miroljubive svrhe iranskog nuklearnog programa i obećava konkretne ekonomske beneficije za iranski narod”, izjavila je visoka predstavnica Ujedinjenih naroda za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu.

Tokom posjete Pekingu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se usaglasio sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem da blokiraju svaki pokušaj SAD-a da sabotira sporazum.

Izvor: Agencije