Zarif: Jedino rješenje za kosovsko pitanje – dijalog

Mohammad Javad Zarif je u Beograd došao u pratnji direktora najvećih iranskih kompanija (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, koji se nalazi u službenom posjetu Srbiji, izjavio je u Beogradu da je “jedini put za rješavanje problema Kosova dijalog i poštovanje međunarodnog prava”.

Zarif je u Beograd došao u pratnji direktora najvećih iranskih kompanija i predstavnicima gospodarskih komora.

Nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, njegov domaćin mu je zahvalio na principijelnom stavu Irana o neovisnosti Kosova.

Nastavak razvoja dobrih odnosa

Dačić mu je poručio da Iran može računati na prijateljstvo Srbije i podršku u međunarodnim organizacijama.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem, Zarif je rekao da Srbija i Iran mogu surađivati u području poljoprivrede, graditeljstva, energetike, zdravstva, turizma, ali i u vojnoj industriji kao u vrijeme Jugoslavije.

“Nadamo se nastavku trenda razvoja dobrih odnosa”, kazao je Zarif.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Zarif u Srbiju došao u pratnji velikog broja gospodarstvenika, navodeći da je moguće unapređenje gospodarske suradnje.

“Imamo tradicionalne prijateljske odnose s Iranom. Želimo da te odnose što više produbljujemo, da razvijamo saradnju u svim oblastima. Raduju nas posete na najvišem nivou i ovo je izvanredna prilika za podsticaj naše dalje saradnje”, rekao je on novinarima.

Od 8. marta direktan let Beograd – Teheran

Dačić je podsjetio kako je najmanje 6.000 Iranaca u posljednjih pola godine posjetilo Srbiju i izrazio očekivanje da će taj broj biti veći nakon uspostave izravnih letova između Beograda i Teherana.

“Izravna aviolinija Beograd – Teheran bit će uspostavljena 8. užujka”, najavio je Zarif tokom razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zarif je Vučiću uručio poziv predsjednika Irana Hassana Rouhanija da posjeti Teheran, što je on prihvatio.

Izvor: Agencije