Zarif: SAD bespoštedno pritišće čak i svoje saveznike

Mohammad Javad Zarif: Amerikanci su pokazali kako nemaju granica u vršenju pritiska ili pokazivanju sile prema drugima (EPA)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif optužio je u srijedu Sjedinjene Američke Države da nemaju mjeru u vršenju pritiska, čak ni prema svojim saveznicima, javljaju agencije.

“Amerikanci su pokazali kako nemaju granica u vršenju pritiska ili pokazivanju sile prema drugima, čak i kada se radi o saveznicima”, rekao je on u Ankari, prenosi agencija Reuters.

Zarif je naveo kako su i Turska i pojedini američki saveznici u Evropi došli do zaključka da SAD nije pouzdan partner.

Sjedinjene Američke Države su udvostručile visinu tarifa na uvoz turskog čelika i aluminija, zbog hapšenja američkog pastora Andrewa Brunsona u Turskoj, koji je optužen da je imao udjela u neuspjelom puču 2016. godine.

Psihološki rat

Zarif je prije nekoliko dana kazao kako Washington vodi psihološki rat protiv Irana.

“Amerika se fokusirala na psihološki rat protiv Irana i njegovih poslovnih partnera”, kazao je on u švicarskoj Ženevi, prenosi agencija Reuters.

Između Washingtona i Teherana pojavio se veliki jaz u odnosima nakon što je je američki predsjednik Donald Trump u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, potpisanog 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila, i ponovo nameće sankcije Teheranu, dok druge potpisnice sporazuma nastoje pronaći načine za njegovo očuvanje.

Sporazum ograničava nuklearne kapacitete Irana, u smislu proizvodnje, a ostale države potpisnice ovog pokušavaju spasiti sporazum nakon izlaska SAD-a.

Izvor: Agencije