Zarobljen talibanski komandant u Afganistanu

Zvaničnici tvrde da je Rahman odgovoran i za ubistvo tri njemačka vojnika tokom sukoba s talibanskima (EPA)

Afganistanski zvaničnici izjavili su u utorak da je uhapšen jedan od talibanskih lidera Mula Abdul Rahman, koji je navodno odgovoran za otmicu dva kamiona cisterne NATO-a 2009. godine i smrt trojice njemačkih vojnika 2010. godine.

Zvaničnik Vlade provincije Kunduz Enayatullah Khaleeq rekao je da je Rahman uhapšen nakon zajedničke operacije jedinice afganistanske policije za brzo reagiranje (RRU) i njemačke vojske.

“Njemački helikopteri podržali su RRU i osigurali prebacivanje afganistanske policije u oblast u kojoj je obavljena operacija. Njemačka vojska je pomogla policiji u pripremi obavještajnog izvještaja o Rahmanovom skloništu”, kazao je Khaleeq.

Glasnogovornik afganistanske policije Sayed Sarwar Husseini rekao je da su uhapšena i dvojica Rahmanijevih tjelohranitelja, prenosi njemačka agencija DPA, javlja Srna.

Udar na cisternu

Prema njegovim riječima, Rahman je prije tri godine imenovan za talibanskog guvernera provincije Kunduz, na sjeveru Afganistana.

On je dodao da je prije tog imenovanja Rahman bio lokalni vojni lider pobunjenika u oblasti Char Darah i da je odgovoran za otmicu dvije cisterne NATO-a.

U udaru NATO iz zraka na otete cisterne poginulo je više od 100 osoba, od kojih su većina bili civili okupljeni da bi izvukli gorivo.

Policijski zvaničnik iz oblasti Char Darah Ghulam Mohayyuddin istakao je da je Rahman odgovoran i za ubistvo tri njemačka vojnika tokom sukoba s talibanskim borcima.

Međutim, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid negirao je da je Rahman uhapšen.

Izvor: Agencije