Zaruke bivšeg zatvorenika Guantanama i aktivistice

Omah Khadr trenutno živi na zapadu Edmontona pod starateljstvom svog advokata (AP)

Kanađanin Omar Khadr, koji je bio najmlađi zatvorenik u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, zaručio se s aktivisticom za ljudska prava Mounom Abougoush, koja je pokrenula kampanju za njegovo puštanje na slobodu.

Otac aktivistice Bill Abougoush izjavio je za list Toronto Star da je njegova 26-ogodišnja kćerka sklopila zaruke sa 29-godišnjim Omarom početkom sedmice. 

Zainab Amin, prijateljica mlade aktivistice Moune i Omara, objavila je čestitke povodom njihovih zaruka na društvenoj mreži Facebook.

U svojoj poruci, Zainab je napisala: „Čestitam!!! Omar Khadr se zaručio!!! Ova vijest me mnogo obradovala! Nakon svega kroz šta je prošao, zaslužuje svu sreću svijeta!“

Aktivistica Mouna Abougoush je jedna od nekoliko aktivista koji su pokrenuli kampanju s ciljem puštanja Khadra na slobodu iz Guantanama, a također ga je i posjetila u zatvoru maksimalne sigurnosti nakon što je prebačen u Kanadu.

Uhapšen kao petnaestogodišnjak

Khadr je rođen u Torontu, deset godina proveo je u vojnom zatvoru SAD-a u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Uhapšen je u julu 2002. godine u Afganistanu kao borac, kada je imao petnaest godina.

Godine 2012, američke vlasti predale su Khadra Kanadi, nakon što je priznao optužbe za koje ga terete američke vlasti.

Proveo je određeno vrijeme u kanadskim zatvorima te je pušten na slobodu. Od tada živi na zapadu Edmontona pod starateljstvom svog advokata.

Izvor: Al Jazeera