Zaštićene orlove u Srbiji ubijaju zabranjenim pesticidom

U posljednjih sedam godina 46 orlova bjelorepana, strogo zaštićene grabljivice u Srbiji, otrovano je zabranjenim pesticidom – karbofuranom. Iako je još prije tri godine Ministarstvo poljoprivrede zabranilo upotrebu i distribuciju, a nadležne inspekcije pozvale poljoprivrednike i trgovine da predaju preostale zalihe, karbofuran je i dalje jedan od glavnih uzročnika nestajanja zaštićenih vrsta ptica u Srbiji.

“Ukoliko želite da imate pesticid karbofuran i ukoliko želite da ga koristite, moći ćete da ga nađete. To je frapantna činjenica sa kojom se suočavamo, ne uspevši, kao stručna institucija, da uđemo u trag trovačima”, žali se Marko Tucakov iz vojvođanskog Zavoda za zaštitu prirode.

Iako je u posljednjih sedam godina otrovano 46 orlova, počinitelji ostaju nepoznati. Isto je bilo i u slučaju najvećeg masovnog trovanja orlova bjelorepana prije dvije godine, kada je na jednom kvadratnom kilometru pronađeno 11 mrtvih ptica.

“Kad imate slučaj da iz godine u godinu na istoj lokaciji bude slučaj trovanja, to govori mnogo. A sad, ko je konkretan počinilac, to je ipak posao pravosudnih organa da utvrde”, ukazuje Saša Rajkov iz Društva za zaštitu ptica Srbije.

Izgubljeno 16 vrsta ptica u 100 godina

Kada bi u nekom od tih slučajeva nadležni uspjeli dokazati da je osumnjičeni ubio strogo zaštićenu vrstu, ne samo što bi mu prijetila kazna zatvora do tri godine, već bi morao da plati i odštetu od oko 3.000 eura. Takva presuda, međutim, u Srbiji nikad nije donesena.

“Srbija je zabranila karbofuran 2014. godine, da bi se uskladila sa evropskim zakonodavstvom, koje je to učinilo još šest godina ranije. SAD je zabranio taj pesticid još 70-ih godina prošlog veka. Kada je donelo ovu odluku, Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je u potpunosti distribuciju i upotrebu ovog pesticida, međutim, dve godine kasnije, problem ni izdaleka nije rešen”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Crno tržište pesticida i neprijavljene zalihe i dalje su glavni uzrok nestanka zaštićenih vrsta ptica u Srbiji.

“Otprilike 50 mladih orlova belorepana napusti gnezdo u Srbiji, ali svega pet do 10 preživi do prve zime. Da bi bili polno zreli i nastavili razmnožavanje treba im pet godina, tako da je to vrlo vrlo zabrinjavajuće. Praktično izgubimo sve naše jedinke i ono što se gnezdi i dolazi kod nas dolazi iz drugih država. Zahvaljujući njihovim uspešnim sistemima zaštite biodiverziteta, belorepana još uvek imamo. Treba toga biti svestan”, objašnjava Tucakov.

U posljednjih 100 godina Srbija je, neodgovornim ponašanjem čovjeka, izgubila 16 zaštićenih vrsta ptica. Procjene su da ih je još minimum toliko na granici izumiranja.

Izvor: Al Jazeera