Zaštićeni svjedok tereti Haradinaja

Teške optužbe protiv Haradinaja (EPA)

Zaštićeni svjedok Tužilaštva Haškog tribunala (ICTY) s pseudonimom 81 izjavio je na suđenju bivšim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da je vidio Ramusha Haradinaja kako muči i naređuje ubistva zatvorenika u logoru Jablanica.

Prema iskazu svjedoka, Haradinaj je ispitivao jednog srpskog mladića o tome gdje su srpski tenkovi i punktovi, a pošto nije dobio odgovor, nekoliko puta ga je udario pesnicama.

“Izgleda da je Haradinaj bio iznerviran što mu ovaj ne odgovara. Tu su bili i dvojica Roma, koji su Haradinaja na albanskom jeziku molila da ih ne ubije. Drugi su ih tukli bejzbol palicama, jednom Romu je odsječeno uho, a nedugo zatim je i Srbinu odsječeno uho”, naveo je zastičeni svjedok.

Poslije 45 minuta prebijanja i mučenja, zarobljenici više nisu mogli stajati na nogama, niti pričati, kazao je svjedok, tvrdeći da je Ramuš Haradinaj naredio da se zarobljenici ubiju.

Kod baca Adema

“Tada je Haradinaj rekao: ‘Vodite ih kod baca Adema’. To je značilo da ih likvidiraju i svi su to znali”, rekao je svjedok.

On je pojasnio da je “baca” izraz poštovanja, da je Adem tada već ubijeni komadant OVK-a Adem Jashari, a da je izraz “vodite ih kod baca Adema” naredba da se neko ubije.

Prema optužnici, žrtve o kojima je svjedok 81 govorio su tri mladića iz sela Dolac, 24-godišnji Srbin Ivan Zarić i dva romska dječaka od 15 i 16 godina Agron Berisha i Burim Bejta.

Svjedok 81 je naveo da je 1998. godine došao u štab OVK-a u Jablanici, gdje je bio svjedok mučenja zatvorenika u logoru pod komandom Lahija Brahimaja.

Brahimaj se, zajedno s Haradinajem i Idrizom Balajem, tereti za za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Sudsko vijeće ICTY-a oslobodilo je u prvostepenom postupku Haradinaja i Balaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće je naložilo da se suđenje ponovi po šest od 37 tačaka optužnice.

To je prvi ponovljeni postupak u historiji ICTY-a.

Izvor: Agencije